Terug

Volg Hart van Nederland

Gemeente Amsterdam begonnen met opruimen bloemenzee Peter R. de Vries

nieuws

23 juli 2021, 14:00

De gemeente Amsterdam is vrijdag begonnen met het opruimen van de grote bloemenzee voor Peter R. de Vries. Rond het middaguur begonnen medewerkers van stadsreiniging met het weghalen van de vele bloemen, kaarten, knuffels en kaarsjes.

Vlak na de aanslag op De Vries groeide de plek waar hij werd neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat uit tot een herdenkingsplek voor de misdaadverslaggever. Na zijn overlijden vorige week donderdag legden mensen nog meer spullen neer om hun held een laatste eer te bewijzen.

Kaartjes en knuffels naar familie

Donderdag was de uitvaart van De Vries. In overleg met de nabestaanden wordt de straat nu ook weer opgeruimd. De kaartjes, knuffels, sjaals en teksten worden door medewerkers van stadsreiniging en de wijkagent zorgvuldig in dozen gelegd zodat de familie van De Vries deze op een later moment kunnen ophalen en bekijken.

"Wat er uiteindelijk met de spullen gaat gebeuren is aan de familie", vertelt wijkagent Hans Mangnus aan Hart van Nederland. "Het waren een paar drukke weken in de buurt. Er waren vrijwel altijd mensen op de plek, of je hier nou twaalf uur in de middag of 's nachts was, het was altijd druk, er liepen altijd mensen", blikt hij terug op een bewogen periode.

(Tekst gaat verder onder foto)

Peter R. de Vries

Peter R. de Vries

Permanente herdenkingsplek?

Op social media zijn inmiddels de eerste initiatieven opgestart om op de Lange Leidsedwarsstraat een permanente herdenkingsplaats te maken voor De Vries, bijvoorbeeld in de vorm van een tegel of een standbeeld van de doodgeschoten misdaadverslaggever.

De gemeente Amsterdam heeft daarover echter nog geen beslissing genomen. Het stadsbestuur wil een mogelijke gedenkplaats eerst overleggen met de nabestaanden van De Vries. Ze vinden een herdenkingsplek nu nog te voorbarig.

'Zou een goed gebaar zijn'

De 18-jarige Chinouk Hensen uit IJsselstein is niet van plan om te wachten op de gemeente. Zij is vlak na de dood van De Vries een petitie gestart, die intussen al een paar honderd keer is ondertekend. "Ik denk dat het een goed gebaar zou zijn, naar heel Nederland. Ik ken hem niet persoonlijk, maar ik vind hem wel een held."

Vooral de documentaire over de dood van Nicky Verstappen maakte wel veel indruk op haar. "Ik heb veel respect voor wat hij allemaal gedaan heeft", vertelt ze over de jarenlange inspanningen die De Vries heeft gedaan voor de coldcasezaak uit 1998. Hensen vindt het daarom belangrijk dat er een plek is waar mensen hem kunnen herdenken.

Afscheid in Carré

De Vries werd op 6 juli in het centrum van de hoofdstad neergeschoten op straat, toen hij na een uitzending van RTL Boulevard naar zijn auto liep. Hij vocht ruim een week voor zijn leven in het ziekenhuis, maar bezweek vorige week donderdag aan zijn zware verwondingen. Woensdag brachten meer dan 7.500 mensen een laatste eerbetoon aan De Vries in Carré, een dag later namen familie, vrienden en collega's afscheid van hem.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.