Terug

Volg Hart van Nederland

Bijna tien procent vuurwerkkopers gebruikt er de energiekorting voor

nieuws

8 dec 2022, 22:58

Twee jaar lang kon Nederland niet - legaal - vuurwerk afsteken en het moet dit jaar nog wel heel gek lopen als er alsnog een landelijk verbod komt. Kortom: knallen maar! Maar wel doolt het crisisspook nog door het achterhoofd... Wat blijkt: of er nu inflatie en een energiecrisis is of niet, de Nederlander blijft vuurwerk kopen en wordt daar in sommige gevallen zelfs in gesteund door de overheid.

In deze tijden van hoge inflatie, mensen die nauwelijks hun huis kunnen verwarmen, is het dan wel te verkopen om voor hoge bedragen vuurwerk weg te knallen? 55 procent van de deelnemers aan het Hart van Nederland-panel vindt het ongepast om dat dit jaar te doen. Toch gaan talloze mensen nog gewoon knallen met oud en nieuw.

Een kwart van de Nederlanders, 24 procent, zegt dit jaar vuurwerk te gaan kopen en afsteken. Het zijn meer mannen (29 procent) dan vrouwen (19 procent), en het zijn vooral mensen onder de 50 jaar die vuurwerk kopen (37 procent).

De hoge kosten van het leven lijken nauwelijks van invloed op de uitgaven aan vuurwerk. 31 procent van de vuurwerkkopers zegt tussen de 50 en 100 euro te gaan uitgeven, 26 procent tussen de 100 en 250 euro, en 16 procent zegt meer dan 250 euro te gaan uitgeven.

Daarbij worden we ook flink geholpen door maatregelen vanuit de overheid. In een poging de hoge energiekosten te drukken krijgen alle huishoudens 190 euro in november én december, maar een kleine 10 procent van de vuurwerkkopers gebruikt dit om nog meer vuurwerk te kopen, 4 procent doet dit zelfs met de volle 380 euro.

Bestellingen lopen goed

Ondertussen merken vuurwerkverkopers dat de bestellingen goed binnenlopen. De belangenvereniging van vuurwerkhandelaars, Vuurwerkcheck, verwacht dat de verkoop gelijk aan of zelfs beter gaat zijn dan 2019 (het laatste jaar waarin we nog 'normaal' vuurwerk konden kopen). Harde cijfers zijn er nog niet, die volgen pas in januari, maar van de achterban komen positieve geluiden door, aldus een woordvoerder.

Een van die vuurwerkhandelaars is Gerrie Sijtsma uit Dokkum. Ze is samen met haar partner Astrid een van de weinige vuurwerkverkopers in de omgeving van de gemeente Noardeast-Fryslân. Ze is dolblij dat het verkopen überhaupt weer kan. "Het wordt steeds drukker, mensen hebben er echt weer zin in." De bestellingen komen inmiddels in steeds hoger tempo binnen en ook bij haar is de verwachting dat ze meer bestellingen ontvangt dan in 2019.

Maar ook Gerrie ziet wel dat de crisis, of het nu om hoge energiekosten of inflatie gaat, flink om zich heen heeft gegrepen. Toch blijven de klanten - voor nu - nog bestellen. "Ik zie het hier wel eens gebeuren hoor. Dat iemand met wat minder geld toch vuurwerk komt halen. En dan denk ik: dat kun je toch beter ergens anders insteken?" Maar ook ziet ze creatieve oplossingen voorbijkomen: "Wat ik ook zie is dat steeds meer bijvoorbeeld gezinnen samen bestellen. Die zitten toch al bij elkaar dus waarom niet dan ook samen genieten van het vuurwerk? Je ziet toch dat het leeft."

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.