Terug

Volg Hart van Nederland

Bewoners Zeist boos over uitbreidingsplannen KNVB: 'Heel bos moet er voor wijken'

nieuws

8 nov 2022, 22:41

Drie nieuwe oefenvelden in Zeist: dat wil de KNVB graag. Maar om plaats maken voor die velden zou 3,5 hectare aan bos op de Utrechtse Heuvelrug moeten worden gekapt. Veel omwonenden willen dat niet en daarom zijn ze een petitie gestart.

Actiegroep 'KNVB, blijf van ons bos af' heeft de petitie zondag online gezet. Ze hopen de gemeente ermee te overtuigen dat de plannen van de voetbalorganisatie niet mogen doorgaan. De petitie is inmiddels al door meer dan 6.470 mensen ondertekend. Jan Snijders, een van de mensen achter de actiegroep, vertelt aan Hart van Nederland waar het verzet vandaan komt. "We hebben al niet zoveel natuur in Nederland, voor de klimaatdoelen moet er eigenlijk zelfs meer bij komen. En dan zou er nu veel gekapt worden?"

'Nieuwe velden onnodig'

Een andere buurtbewoner noemt de plannen van de KNVB "schokkend". "Ik snap best dat de KNVB wil uitbreiden, maar er zijn denk ik zo veel locaties waar niet een heel bos voor hoeft te wijken, zodat wij de route in het bos behouden en met de honden naar buiten kunnen." Volgens Snijders zijn de nieuwe stukken gras bovendien helemaal niet nodig. "Ze gebruiken veel velden van lokale verenigingen, als het nodig is. En er is zelfs nog een veld op hun grond een stukje verderop, dat niet wordt gebruikt."

Het is overigens nog niet zeker dat de velden er komen, want de plannen moeten wel nog door de gemeenteraad. Verschillende lokale politici bemoeien zich er al mee, zoals Wilma Breddels van de PvdA Zeist. "Dit is een Natuur Netwerk Nederland gebied en dat wordt dus heel goed beschermd." Ze ziet niets in de plannen. "Je moet de belangen gaan afwegen en dan weegt voor ons het belang van het groen toch harder dan drie extra veldjes."

KNVB: wij doen aan compensatie

Er zou namelijk 35.000 vierkante meter bos worden gekapt. "Ik begrijp de bewoners best, als jij een stuk bos kwijtraakt, is dat niet leuk", zegt Just Spee, bondsvoorzitter van de KNVB. "Maar we halen een klein stukje bos weg en ergens anders geven we een groot stuk bos terug." De voetbalbond is van plan om de weggehaalde bomen te compenseren. Daarvoor is al een stuk agrarisch gebied ter grootte van 10,3 hectare gekocht in het naastgelegen Odijk.

Maar zo makkelijk gaat dat niet, zegt de provincie Utrecht. "De plannen van de KNVB zijn strijdig met het provinciaal beleid. Als je bomen kapt, moet in de buurt van waar je kapt worden teruggeplant. Dat is niet hoe de KNVB wil compenseren. Dit hebben we de gemeente Zeist laten weten. Het is aan de gemeente Zeist om richting KNVB te reageren", laat een woordvoerder weten.

De gemeente Zeist verwacht de plannen 'ergens deze weken' te behandelen, zegt een woordvoerder.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.