Terug

Volg Hart van Nederland

Bewoners lijnrecht tegenover Vestia in rechtszaal: 'Wij vertikken het om te vertrekken!'

nieuws

14 aug 2019, 10:28

Woensdag staan de 13 bewoners voor de rechter die weigeren te vertrekken uit hun woning in de Tweebosbuurt in Rotterdam. Woningcorporatie Vestia wil zo'n 600 sociale huurwoningen slopen en de bewoners van 200 woningen weigeren te vertrekken. Veel van hen wonen al tientallen jaren in de huizen die ze voor 1 januari moeten verlaten. De steun vanuit de bewoners is zo groot dat niet iedereen in de zaal past. Voor die mensen is er een extra zaal geopend waar vanuit ze de zaak kunnen volgen. https://twitter.com/EstherHVNL/status/1161544812543320064

Brief op de mat

Bij de meeste bewoners plofte vorig jaar zomer een brief van Vestia op de mat. De woningen in de Tweebosbuurt voldoen volgens de woningcorporatie niet meer aan de eisen en zijn hopeloos verouderd. Dus worden ze gesloopt. De bewoners werd gevraagd een huuropzegging te tekenen en vrijwillig in te stemmen met een verhuizing. Maar zo’n 200 bewoners willen niet verhuizen. Lees ook: Deze Tweebosbuurt-bewoners willen niet weg: 'We moeten niks' De 80-jarige Grarda Pelger is een van die weigeraars, ze woont haar hele leven in de Tweebosbuurt en al 73 jaar in hetzelfde huis. Ook zij wil niet vertrekken en verwacht nog een dagvaarding op de deurmat. Zij is in de rechtbank om de weigerende bewoners vandaag te steunen. ''Eigenlijk moet ik verhuizen, maar ik ga niet. Ik blijf zitten waar ik zit, ik ben hier geboren en er mankeert niks, aan het hele huis niet'', zegt Grarda. ''Ik heb helemaal geen problemen, helemaal niets. Dus waarom zouden ze gaan slopen?''

Verhuisvergoeding

Vestia belooft te helpen zoeken naar vervangende woonruimte. Ook wordt een verhuisvergoeding van zo’n 6000 euro in het vooruitzicht gesteld.

Maar veel bewoners betalen nu een erg lage huurprijs omdat ze al tientallen jaren in hun huis wonen. Verhuizen naar een andere woning betekent in sommige gevallen een verdubbeling van de huurlasten. Ook zijn woningen die worden aangeboden vaak kleiner dan hun huidige huis.

Onder de armoedegrens

De Tweebosbuurt is één van de armste buurten van Rotterdam. Het gemiddelde inkomen per inwoner ligt onder de 15.000 euro per jaar, blijkt uit cijfers van het CBS. Per maand is dat een inkomen van 1250 euro. Ongeveer de helft van de bewoners leeft op of onder de armoedegrens.

Uit cijfers van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid blijkt dat in de Afrikaanderwijk, waar de Tweebosbuurt deel van uitmaakt, bijna 80 procent een corporatiewoning. In heel Rotterdam is dat ruim 42 procent. Van de grote steden heeft Rotterdam het hoogste percentage sociale huurwoningen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.