nieuws
15 feb 2022, 22:10
Heb je altijd al die promotie gewild, een hoger salaris of een leuke leaseauto? Dan kan je die nu in de wacht slepen, want dit is hét moment om te gaan onderhandelen met je baas, dus zetten wij de beste tips voor je op een rijtje.
Nederland is volop aan het werk. Sterker nog: er zijn inmiddels meer vacatures dan werkzoekenden. In vijftig jaar is de krapte op de arbeidsmarkt niet zó groot geweest, zo meldde Peter Hein van Mulligen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. En dat biedt kansen aan werknemers, want werkgevers zien ze nu liever niet vertrekken.
Maar hoe doe je dat? Misschien ben je zoals zoveel mensen en breekt het zweet je al uit als je alleen al denkt aan het gesprek met de baas. Dus: hoe fix je dat betere salaris? Onderhandelingsexpert Ilona Eichhorn van ImpactAll heeft aan allebei de kanten van de tafel gezeten en weet er alles van: "Dit is hét moment om te pakken waar je recht op hebt en constructief het gesprek aan te gaan."
Een goed begin is het halve werk, en dat geldt ook voor 'het gesprek'. Bereid je voor waarom juist jij juist nu dat hogere salaris verdient. Heb de argumenten op een rijtje, bijvoorbeeld omdat je inmiddels al wordt benaderd door recruiters. "Heb je cijfers op orde, wat wordt er geboden", adviseert Eichhorn, dan heb je daarmee munitie om gericht een hoger salaris binnen te slepen. "En lieg er niet over: 'Tell the truth'." Anders kan het weleens heel vervelend aflopen als de waarheid boven tafel komt.
Oké, je hebt bedacht waarom jij dat hogere salaris of die promotie verdient. Je staat voor de deur van je baas, wat doe je dan? "Niet de kamer binnenstormen en zeggen 'Ik wil een hoger salaris', want misschien krijg je dat maar is de werksfeer verziekt", drukt Eichhorn op het hart.
"De kunst is om ervoor te zorgen dat allebei er blij mee is. Bijvoorbeeld zeggen: 'Ik word benaderd door recruiters, maar wil graag blijven. Hoe komen we hieruit?'" Op die manier toon je je een professional en zorg je ervoor dat je baas zelf moet gaan nadenken. "Juist door het stellen van vragen kun je een open gesprek aangaan en laat je de ander werken."
Je hebt je angst overwonnen en de baas gevraagd om een hoger salaris. Zij of hij heeft je verhaal aangehoord, en komt dan met het antwoord wat je al vreesde: "Nee sorry, we zouden het wel willen maar het lukt ons financieel écht niet."
"Dat is wat we noemen de 'uitvoeringsblokkade'", weet Eichhorn. "Op zo'n moment speel je de teleurstellingskaart. Zeg: 'Dat vind ik heel jammer', en dan heel lang stil blijven. Leg de bal bij de ander." Of, als je het nog harder wil spelen: dreig met ontslag. "Maar daar moet je wel heel goed over nadenken, en zorgen dat je echt de kans op een andere baan hebt."
Dan kun je je baas extra onder druk zekken met: "Ik verwacht van jullie wel een aanbod". Of zorg met hoe- of wat-vragen dat je de ander antwoord laat geven. Vragen als 'Hoe wil je dit oplossen' of 'Wat kun je voor me betekenen'. "Dat is de techniek van de calibrated questions," aldus Eichhorn. "Zorg met de juiste vragen voor het zweet op de juiste rug."
Misschien is er echt geen budget, en wil je werkgever er alles aan doen om je te behouden maar kan hij je echt niet financieel tegemoet komen. Dan wordt het tijd om creatief te zijn, raadt Eichhorn aan. "Als oud-werkgever weet ik hoe het er ook van de andere kant uitziet. Voor werkgevers is dit ook een lastige situatie. Het is vervelender als mensen je niks vertellen en weggaan. Dit is de kans voor werkgevers om het gesprek aan te gaan om te kijken of er iets mogelijk is, en denk niet alleen aan het geld."
In goed gesprek is er vaak van alles mogelijk. "Een stukje creativiteit kan helpen. Het gaat bij de werknemer er ook vaak om het niet gewaardeerd worden, niet gezien worden. Dan kun je ook kijken naar of het bijvoorbeeld mogelijk is om minder te werken, of dat je misschien je uren flexibeler of juist vaster kunt maken, of door thuiswerken."
Sommige mensen zijn heel goed in meteen aan het begin van hun baan een goed startsalaris uit te onderhandelen, anderen zijn toch wat voorzichtiger. Eichhorn ziet hier ook een deel van de verklaring voor het verschil tussen de lonen van mannen en vrouwen. "Vrouwen zijn goede onderhandelaars, maar niet voor zichzelf. Dan zit er vaak een barrière. Mannen hebben de neiging om aan het begin van hun carrière beter te onderhandelen."
En dat startsalaris werkt ook de rest van je carrière aardig mee, want hoe hoger je begint, hoe meer die procentuele jaarlijkse salarisverhogingen gaan aantikken. "Je krijgt gelukkig nooit maar één kans", stelt Eichhorn gerust. Zorg er dus voor dat je dit volgende keer met deze tips wat steviger en met vertrouwen het gesprek aan gaat, "Niet halfbakken van 'ik zou misschien graag iets meer salaris willen hebben', maar echt met overtuiging."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.