Terug

Volg Hart van Nederland

Bereikbaarheid BelastingTelefoon in 2022 beneden peil

Bereikbaarheid BelastingTelefoon in 2022 beneden peil

nieuws

20 mei 2023, 11:16

De bereikbaarheid van de BelastingTelefoon liet in 2022 te wensen over. De fiscus had zichzelf een streefwaarde opgelegd van meer dan 90 procent bereikbaarheid, maar in de praktijk wijst uit dat de BelastingTelefoon vorig jaar slechts 72 procent van de tijd bereikbaar was, meldt RTLZ.

Mensen die de telefonische wachttijden beu zijn, proberen het van ellende dan maar online via de webcare-afdeling, maar de bereikbaarheid daarvan is nóg slechter. Het streven van de Belastingdienst is een bereikbaarheid van meer dan 80 procent, maar die bleek vorig jaar slechts 54,8 procent te zijn.

De kans dat degene die je - uiteindelijk - te spreken of te chatten krijgt daadwerkelijk de juiste informatie geeft, is wel vrij hoog. In 93,7 procent van de gevallen geven de medewerkers de juiste antwoorden, maar de door de Belastingdienst gestelde streefwaarde is 95 procent.

Te weinig personeel

De verklaring die de Belastingdienst geeft voor al deze niet behaalde streefwaardes, is tweezijdig. Zo weet de fiscus nog altijd niet genoeg mensen aan te trekken om al het werk op te pakken, en daarbij komt ook nog dat de uitstroom en het ziekteverzuim groot is.

Het aantal faillissementen in Nederland stijgt dit jaar naar verwachting met 52 procent, stelde kredietverzekeraar Allianz Trade onlangs na onderzoek. "Veel mkb-bedrijven moeten coronaschulden en achterstallige belasting betalen. De belastingdienst heeft vele tienduizenden bedrijven een laatste aanmaning gestuurd. Een flink deel van die bedrijven kan daar niet aan voldoen en zullen failliet gaan":

Woedende reacties op onterechte coronasteun Rick Engelkes
5:46
Woedende reacties op onterechte coronasteun Rick Engelkes

Coronanasleep

Ook onder andere de nasleep van de coronacrisis bemoeilijkt de zaken, aldus RTLZ. Wegens de crisis was de fiscus "mild" met het invorderen van belastingschulden, maar nu de crisis voorbij is, is het weer 'business as usual'. Ook het terugbetalen van de coronasteun is volop aan de orde. Dit allemaal dus met heel veel vragen voor de BelastingTelefoon tot gevolg.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.