nieuws
26 dec 2022, 22:16
De benzineprijzen in Nederland zullen zo'n 10 procent lager staan dat op 1 januari 2022, ondanks dat de prijs eerder dit jaar nog tot het hoogste niveau ooit steeg na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. De vraag is wat het beëindigen van de tijdelijke accijnsverlagingen komend jaar met de prijs gaat doen.
Volgens cijfers van consumentencollectief UnitedConsumers stond de landelijke adviesprijs voor een liter Euro95 maandag op 1,899 euro, wat aanzienlijk lager is dan de 2,111 euro van rond Oud en Nieuw begin dit jaar. Pomphouders kunnen wel afwijken van de adviesprijzen van de grote oliemaatschappijen, die doorgaans alleen langs de snelweg worden betaald.
Om de automobilisten tegemoet te komen, heeft de overheid op 1 april een accijnsverlaging ingevoerd, wat een prijsval van meer dan 20 cent per liter inclusief btw betekende. Later stegen de olieprijzen wereldwijd weer op door de Europese boycot van Russische olie, wat ervoor zorgde dat de benzineprijzen in Nederland in juni opnieuw stegen naar meer dan 2,50 euro.
Toen de rust op de oliemarkten weer toenam, werd benzine hier ook weer geleidelijk aan goedkoper, mede dankzij de verwachting dat de vraag naar olie in China zou afnemen vanwege tragere economische groei.
Aan diesel betaal je wel meer dan aan het begin van dit jaar. De gemiddelde adviesprijs is nu 1,892 euro, tegenover 1,741 euro bijna twaalf maanden geleden. Diesel was soms zelfs duurder dan benzine vanwege de hoge vraag ervan, dat ook in de industrie en de transportwereld gewild is. Er was al langer sprake van een tekort aan diesel in Europa, wat tot dit jaar werd opgelost door de aanvoer vanuit Rusland, maar dat kan nu niet meer.
Wat de prijzen aan de pomp in de toekomst zullen doen, hangt af van verschillende factoren, waaronder of de grote olielanden van OPEC hun productie willen verminderen om de prijzen te ondersteunen. De accijnsverlaging voor autobrandstof in Nederland zou oorspronkelijk eind dit jaar aflopen, maar is uitgesteld tot halverwege 2023. Daarna zal de maatregel geleidelijk worden afgebouwd, wat betekent dat automobilisten op een gegeven moment weer meer belasting zullen moeten betalen bij een tankbeurt.
Hart van Nederland/ANP
Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.