nieuws
1 juni 2021, 22:14
Het is dinsdag precies 140 jaar geleden dat in ons land het allereerste telefoongesprek werd gevoerd. En ondanks alle moderne mogelijkheden van onze smartphones geeft toch de helft van de Nederlanders nog altijd de voorkeur aan menselijk contact via een ouderwets belletje.
Oudere telefoongebruikers kunnen het zich waarschijnlijk nog goed herinneren: vaste apparaten met draaischrijven, nummers die nog slechts uit vier of vijf cijfers bestonden en de dikke telefoongids die jaarlijks op de mat viel. Harry Droogh uit het Zuid-Hollandse Lisse weet het allemaal als geen ander: hij heeft inmiddels bijna 500 verschillende toestellen in zijn collectie.
Twintig jaar geleden begon hij met verzamelen. "Na de allereerste telefoon ging een ik beetje naar vlooienmarkten voor de ouderwetse telefoons. Ik moest zondag toch wat te doen hebben", blikt hij terug bij Hart van Nederland. Twee decennia later is zijn huis een grote trip down memory lane.
Het doet de 78-jarige telefoonverzamelaar dan ook pijn om te zien dat steeds meer mensen het bellen via een vaste telefoon inruilen voor appen en chatten via een smartphone. "Dat is niet goed, want de mens wordt steeds eenzamer", vindt hij. "Ze zitten constant achter die dingen", zegt Harry over de aan hun smartphones verslaafde jeugd.
Toch blijkt 'gewoon' bellen onverminderd populair in deze moderne tijden: 50 procent van de Nederlanders geeft namelijk aan een ouderwets telefoontje te verkiezen boven nieuwerwetse manieren van contact. Ongeveer een derde zegt daarentegen: mij niet bellen! Dat blijkt uit representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 3.000 mensen.
Sterker nog: 'gewoon' bellen - dus alleen met audio - blijkt ook nog eens veel meer in trek dan videobellen, want van twee derde van de ondervraagden hoeft dat Skypen en Zoomen niet zo nodig. Bijna drie op de tien respondenten ziet wel liever een virtueel gezicht tijdens hun gesprek.
Maar zijn die nieuwe communicatiemiddelen zoals Whatsapp en FaceTime ook echt een vooruitgang om in contact te blijven met anderen? Jazeker, vindt tegelijkertijd een overgrote meerderheid van de deelnemers (79 procent). Ongeveer een op de acht heeft daar echter z'n twijfels bij.
Als verzamelaar Harry gevraagd wordt of de wereld er mooier op is geworden dankzij de mobiele telefoon, geeft hij een evenwichtig antwoord. "Aan de ene kant wel, maar aan de andere kant ook niet. Je kan er niet meer omheen, maar er komt ook meer narigheid door telefoons. Het heeft z'n voor- en nadelen."
Het Hart van Nederland-panel bestaat op dit moment uit zo’n 40.000 leden. Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. Kijk hier voor meer informatie over het panel en meld je aan!
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.