nieuws
26 dec 2022, 21:38
De 75-jarige Leo Goormachtig uit het Zeeuwse Arnemuiden is een held! Hij heeft namelijk eigenhandig voor gezorgd dat er al meerdere telefoonoplichters zijn opgepakt door de politie. En zijn acties vallen op: "Ik heb al een lezing gegeven in een verzorgingstehuis en ik heb een bloemetje gekregen van de burgemeester!"
In oktober is hij binnen twee weken maar liefst drie keer gebeld op zijn mobiele telefoon door zogenaamde 'bankmedewerkers'. Het is inmiddels een welbekende truc waar helaas vaak oudere mensen intrappen. De oplichter aan de andere kant van de lijn probeert gegevens van het doorgaans nietsvermoedende slachtoffer los te krijgen en maakt een afspraak om iemand langs te sturen. Maar die persoon of personen die langskomen zijn er natuurlijk helemaal niet op uit om het slachtoffer te helpen, maar juist om hem of haar geld of andere zaken afhandig te maken.
Maar Leo is niet van gisteren, hij heeft al snel door dat de onverlaten uit zijn op zijn bezittingen. "Ze vroegen specifiek naar sierraden en of ik contant geld in huis had liggen." Hij doet net alsof hij zenuwachtig is, zegt dat ze even moeten blijven hangen omdat hij 'naar de wc gaat'.
Maar in werkelijkheid loopt Leo naar een andere kamer en belt daar - met een andere telefoon - 112 om de politie in te lichten. Vervolgens gaat hij terug naar zijn mobieltje om het gesprek met de oplichters verder af te handelen, die niet doorhebben dat hij net de politie heeft gesproken.
De eerste keer maakt Leo nog geen afspraak met de oplichters, maar de tweede en derde keer doet hij dat wel. De politie is er door zijn handige actie iedere keer snel bij en verstopt zich in en rond de woning van Leo. Als de oplichters eenmaal binnen zijn is het een eitje om ze in de kraag te vatten. Resultaat: in totaal vijf aanhoudingen! De Zeeuw komt behoorlijk heldhaftig over, maar toch doet het wel iets met hem: "Het was iedere keer spannend als die gasten bij mij voor de deur stonden."
Leo zegt dat de politie blij is met zijn manier van handelen. "Ze vroegen mij of ik in een verzorgingstehuis een lezing wilde geven, zodat andere ouderen ook weten wat ze moeten doen als ze zoiets overkomt." En dat deed hij natuurlijk met plezier.
De politie laat weten dat niet alle verdachten nog vastzitten, maar wel dat ze nog verdacht zijn. Ook vragen ze iedereen alert te blijven op dit soort fraude en wanneer men het niet vertrouwd gewoon de verbinding te verbreken.
Onverhoopt toch slachtoffer geworden? "Doe dan altijd aangifte. Bel direct 112 als de oplichter zich nog in uw buurt bevindt en noteer zoveel mogelijk kenmerken van de persoon of het voertuig waar hij/zij gebruik van maakt. Dat vergroot de pakkans op dit soort lieden enorm."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.