nieuws
30 juli 2021, 13:03
Vrouwelijke bezoekers en medewerkers van de gevangenis in Middelburg zijn verbolgen over de nieuwe detectiepoortjes. Die zijn zo gevoelig dat ze zelfs bij beha's afgaan. De enige optie is dan de beha uitdoen of naar huis, aldus vakbond FNV.
"Het moet niet toegestaan zijn dat je medewerksters letterlijk zo in hun hemd zet," aldus FNV-bestuurder Justitie en Veiligheid Yntse Koenen aan Hart van Nederland. "Ze voelen zich overrompeld, dat ze onder hun t-shirt hun beha uit moeten trekken. Dat kan je gewoon niet doen."
"Het is zo gênant," vertelt een medewerkster aan het AD. "Je staat daar in een soort aquarium, open en bloot. En dan moet je onder je t-shirt je beha uit zien te krijgen." Volgens haar luistert de vrouwelijke directeur niet voldoende naar de geluiden van de werkvloer. "[Ze] zegt steeds: ik kan pieploos naar binnen, dus dan kunnen jullie het ook. In feite bepaalt zij wat voor ondergoed je aan hebt." "Als je hier wilt werken, dan pas je je maar aan, zegt de werkgever," claimt Koenen. "Het is respectloos om zo zonder overleg leiding te geven."
De nieuwe poortjes zijn er inmiddels zo'n twee maanden en weten bijna alles te detecteren. Maar blijkbaar gaan ze ook af bij de haakjes en beugels van beha's. Vrouwen die niet door de poortjes komen voelen zich dan gedwongen hun beha te moeten uittrekken om naar binnen te kunnen. "En als je niet binnenkomt, kan je niet werken. Dan moet je desnoods een verlofdag opnemen," aldus Koenen.
Vakbond FNV heeft de ophef inmiddels 'beha-gate' genoemd. "Zo ga je niet met mensen om”, aldus Koenen. "Er waren al drie dames die ieder drie beha's hadden gekocht, en nog kwamen ze niet piepvrij door het poortje heen. Naast dat je ze in een gênante situatie brengt jaag je ze ook op kosten."
Volgens Koenen is er vooraf geen overleg geweest met de ondernemingsraad, terwijl het ingrijpende gevolgen heeft op het personeel. Hij vindt het respectloos en een teken van slecht werkgeverschap. "De DJI (Dienst Justitiële Inrichtingen, red.) heeft vanaf het begin gezegd dat het het probleem van de medewerksters is. Als ze van tevoren het gesprek hadden aangegaan, hadden ze bijvoorbeeld kunnen nadenken over een kleedruimte." Hij pleit voor een vergoeding voor de medewerksters die nieuwe beha's moeten aanschaffen.
De DJI zegt dat er geen vrouwen gedwongen zijn om hun beha's uit te trekken of om een verlofdag op te nemen. "Slechts een klein aantal ervaart problemen bij de toegangscontrole," laat woordvoerder Robert Meijer aan het AD weten. "Meestal is het een combinatie van kledingstukken, zoals spijkerbroek met allerlei ritsjes en knopen of een riem in combinatie met bijvoorbeeld schoenen."
"Als een medewerker niet pieploos door de metaaldetector kan, komt er een bewaarder met handdetectieapparatuur om te onderzoeken waar het euvel zich precies bevindt. Het is de bedoeling dat het personeelslid hiervan leert en dit kledingstuk niet meer aandoet," aldus Meijer. "Het werkuniform van DJI geeft overigens geen enkele belemmering.”
Foto: ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.