nieuws
31 okt 2018, 10:04
Het stilleggen van de kernreactor in Petten kan grote gevolgen hebben voor de behandeling van tienduizenden kankerpatiënten wereldwijd. Daar waarschuwt nucleair geneeskundige Marcel Stokker van het Antoni van Leeuwenhoek voor bij NH Nieuws. Petten levert veertig procent van de medische isotopen voor kankerpatiënten en is daarmee de grootste producent wereldwijd. Nu de reactor stilligt, dreigt er een tekort aan de isotopen, waardoor de behandelingen in gevaar komen. Het Antoni van Leewenhoek ziekenhuis in Amsterdam heeft zelfs al een aantal behandelingen moeten uitstellen, aldus de regionale omroep.
"Wereldwijd zijn er maar zes producenten die isotopen leveren", vertelt Stokkel. "Er moet als de wiedeweerga een nieuwe reactor worden gebouwd. Maakt niet uit waar, zolang het maar in Nederland is. Die kennis waar wij zo beroemd om zijn moeten we in eigen huis houden." Lees ook: Menselijke ketting als protest tegen kerncentrale Tihange De Hoge Flux Reactor in Petten werd vrijdag uitgeschakeld nadat een hoeveelheid verontreinigd water lekte in een kruipruimte. Volgens exploitant NRG is de de reactor veilig uitgeschakeld nadat de lekkage was ontdekt. Er is volgens NRG geen gevaar voor de omgeving. De lekkage werd snel verholpen, maar de reactor ligt nog steeds stil.
De lekkage ontstond tijdens geplande werkzaamheden. Medewerkers die de werkzaamheden uitvoerden zijn gecontroleerd op de aanwezigheid van radioactieve stoffen. Hierbij zijn geen bijzonderheden aangetroffen. De kernreactor in Petten is sinds woensdagmiddag weer in gebruik. Over ongeveer een week moet de installatie weer op het oude niveau isotopen maken. Foto: ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.