Terug

Volg Hart van Nederland

Begrip in Utrecht: IJskraam Venezia raakt standplaats kwijt

nieuws

2 apr 2023, 23:11

Een dag met een dubbel gevoel voor de eigenaar van ijskraam Venezia in Utrecht. Het is zondag de eerste dag dat ze weer opengaan om ijsjes te verkopen dit seizoen. Maar voor hoe lang nog? Nieuwe Europese regelgeving zorgt ervoor dat iedere Europeaan aanspraak moet kunnen maken op felbegeerde standplekken. Voor Romana die al meer dan twintig jaar de kraam heeft, is het dubbel zuur: de gemeente heeft besloten hun plek op te heffen omdat het te druk is geworden.

Utrechtse ondernemers zitten met hun handen in het haar, want hun standplaats ligt te grabbel. Door regels die de gemeente nu wil gaan invoeren mag iedereen uit Europa op hun plekje inschrijven. Voor Romana is het dus nog erger: hun plekje wordt verplaatst naar een marktplein waar eigenlijk helemaal geen plek voor ze is. "De plek waar wij staan zouden te druk zijn. Toen ik vroeg op welk onderzoek ze dat baseerden, zeiden ze dat het om een gevoel ging. Nou, daar ben ik echt radeloos door geworden."

Zo'n 81 Utrechtse kioskhouders krijgen ermee te maken. "Ik snap dat er regels zijn hoor", zegt Romana. "Maar we moeten wel de kans krijgen om aanpassingen te doen of nieuwe investeringen te maken. Zoals het er nu naar uitziet is het eind van het jaar gedaan met ons." Haar ijskraam is een begrip in Utrecht. De opa van Romana begon een ijssalon in 1928. Haar vader zette deze voort en zijzelf is in 2002 een kiosk begonnen aan de gracht. "Aan de gemeente hebben we toen een standplek gevraagd op de Jansbrug. Die kregen we met telkens een vergunning voor een jaar."

Eerlijker

De gemeente laat weten dat de gemeenteraad in 2013 heeft besloten om nog tien jaar het systeem te hanteren zoals het was: dus elk jaar de vergunning voor de ondernemers gewoon verlengen. Daarna zou het 'eerlijker' worden met mogelijkheden voor anderen om mee te dingen naar een vergunning.

Volgens een woordvoerder komt het door Europese regels dat het nu op deze manier moet: iedereen heeft een gelijke kans. De gemeente onderzoekt nog wel of ze de regels nog iets kunnen aanpassen, dat er bijvoorbeeld bepaalde criteria komen. De gemeenteraad praat over de plannen in april.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.