nieuws
6 okt 2021, 12:01
Tienduizenden bedrijven hebben van april tot juni 2021 een beroep gedaan op de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Drie maanden later hebben echter veel bedrijven de TVL nog niet op hun rekening staan. Een probleem, zo ondervindt ook Ron Veenhuis die een touringcarbedrijf heeft. Zonder geld rijden zijn bussen niet, en zonder bussen heeft hij geen geld.
"We hebben bijna 1,5 jaar stil gestaan", begint Veenhuis. "Om de loonbelasting, btw en pensioenpremie te kunnen betalen, heb ik de locatie waar we inzaten verkocht en huur ik deze nu terug. Hierdoor kan ik aan mijn verplichtingen voldoen."
Veenhuis kon voor veel zaken uitstel krijgen met betalen, maar hij heeft tijdens de crisis alles doorbetaald, legt hij uit. "Maar nu komen we echt in de problemen. De TVL is er om ondernemers die het door corona moeilijk hebben te helpen, maar als je van het tweede kwartaal nog steeds geen geld ontvangen hebt.."
Het probleem wat nu ook meespeelt is het feit dat juist alles weer van het slot gaat. Hierdoor is er meer brandstof nodig om de bussen te laten rijden. En dat kost geld, geld dat Veenhuis nauwelijks meer heeft. "Het is een vicieuze cirkel. Zonder geld kan ik de brandstof niet betalen en staan de bussen stil, maar als de bussen stilstaan verdien ik sowieso niets."
Ook de branchevereniging Busvervoer Nederland ziet het probleem onder zijn leden. "Er zijn meer bedrijven die hier behoorlijk last van hebben", laat een woordvoerder weten. "We maken ons er zeker zorgen over. Bedrijven hebben in 2020 nauwelijks werk en steun gehad. In 2021 ziet het er op papier goed uit, maar werkt de steun door seizoensinvloeden pas goed vanaf het tweede kwartaal. En de steun werkt natuurlijk pas echt als het geld daadwerkelijk op je rekening staat."
Het Ministerie van Economische Zaken liet eind augustus weten 63.000 aanvragen binnen te hebben gekregen voor de TVL voor het tweede kwartaal. Door deze vele aanvragen lukt het hen niet om binnen de beloofde acht weken te beslissen of de aanvraag gegrond is. Daardoor loopt ook de uitbetaling uiteindelijk vertraging op.
"Je hebt er alles aan gedaan om overeind te blijven", reageert Veenhuis. "Doe in ieder geval een voorschot zodat iedereen weer verder kan. Je wordt geholpen, dus je wilt er niet al te veel over zeuren, maar nu kom je in de problemen."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.