Terug

Volg Hart van Nederland

Bedenker crompouce sleept tientallen na-apers van viral croissant voor de rechter

nieuws

15 nov 2023, 12:49

Het in korte tijd razend populair geworden crompouce-gebakje wordt inzet van een reeks rechtszaken. De Utrechtse bakker die deze kruising tussen een tompouce en een croissant als eerste op de markt bracht, gaat navolgers voor de rechter slepen.

Ulrika Menig, eigenaar van Bammetje Bakery, beweert de crompouce in 2020 tijdens de coronalockdown te hebben bedacht. Toen klanten in haar Utrechtse bakkerij naar het roze gebakje bleven vragen, besloot ze de merknaam en het product te laten registreren.

In 2021 kwam ze met een oranje versie op Koningsdag. Menig schrijft op Instagram: "Ik voelde me door de massale positieve reacties via allerlei media gesterkt en wist dat dit product dat ik ontwikkeld had, een blijvertje was."

Niet zonder toestemming

Dit jaar groeide de crompouce uit tot een rage, vooral dankzij massale aandacht op sociale media. Bakkers in heel Nederland gingen met het product aan de haal. Zelfs Albert Heijn en Jumbo kwamen met een eigen versie. Tot ergernis van Menig, die een advocaat inschakelde. Het product en de merknaam van de crompouce mogen nu niet meer zonder toestemming worden gebruikt. Volgens Menig zal "zeer hard opgetreden worden" tegen inbreuk.

De advocaten van Menig hebben al tientallen bakkers aangeschreven, waaronder verschillende ketens en de twee supermarkten. Ambachtelijke bakkers mogen voortaan alleen in licentie het product verkopen, anderen worden gesommeerd de verkoop te staken.

Hoe nieuw de crompouce echt is, blijft onderwerp van discussie. Een bakker in Meliskerke zegt het product al 30 jaar te verkopen.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.