Terug

Volg Hart van Nederland

Baarsma voor CO2-budget per persoon: met kleine beurs verdienen aan vergroening

Baarsma voor CO2-budget per persoon: met kleine beurs verdienen aan vergroening

nieuws

2 aug 2022, 15:26

Directeur Barbara Baarsma van de Rabo Carbon Bank pleit voor een persoonsgebonden CO2-budget. Daarmee zou iedereen uitstootrechten krijgen, die mensen onderling zouden kunnen verhandelen. Het doel is om zo verduurzaming te stimuleren, terwijl mensen met een kleine beurs hier juist aan kunnen verdienen. Maar er is ook kritiek op haar plan omdat het te ver af zou staan van de werkelijkheid.

Zo moeten mensen die veel vliegen uitstootrechten gaan kopen van mensen die niet vliegen. "Iemand die niet vliegt omdat hij daar bijvoorbeeld geen geld voor heeft, verkoopt zijn carbon uitstootrechten en krijgt daardoor een beetje meer geld", stelt Baarsma bij het programma Zakendoen op BNR Nieuwsradio. "Of diegene woont in een kleiner huurhuis en ik in een groot huis. Ik heb dus meer uitstootrechten nodig om mijn huis te verwarmen, en zo kunnen mensen met een smalle portemonnee ook iets verdienen aan vergroening en het betaalbaar maken."

Baarsma ziet verduurzaming als de enige manier om economische groei mogelijk te houden. Door vervuilende producten en vervoersmiddelen duurder te maken en mensen die weinig gebruiken juist te belonen, wordt de economie volgens haar vanzelf groener. "Stel dat het te duur wordt om vlees te eten, dan komen er fantastische plantaardige alternatieven die nu nog niet in de schappen liggen omdat we nog niet eens de economie in die transitie hebben gebracht."

Door die vergroening en tegelijkertijd de mogelijkheid om huishoudens met een kleine beurs te helpen ontstaat een "win-winsituatie", aldus Baarsma, die vreest voor economische stilstand. "Als we niet groeien, zullen de kosten van de vergrijzing heel veel andere uitgaven van de overheid verdringen", waarbij ze denkt aan onder meer onderwijs, Defensie, rechtspraak en politie. "Allemaal dingen die wij nu op een prettig niveau hebben en het geluk in Nederland heel hoog is. Als we ook in de toekomst eenzelfde geluksniveau en niveau van publieke voorzieningen willen, hebben we groei nodig."

Onrealistisch

Het idee van zo'n CO2-budget kan op Twitter op veel kritiek rekenen van mensen die het plan onrealistisch vinden. "Euro’s overmaken naar een bijstandsmoeder die niet eens geld heeft voor boodschappen, zodat je zelf in je bikini op het stand van Aruba biefstuk kunt eten", reageert het Amsterdamse raadslid Kreuger (JA21). "En dat dan ook nog op de radio durven presenteren als iets nobels voor beide partijen."

Ook Simon van Teutem, politicoloog en schrijver voor de Correspondent, deelt die mening. "De toon van Baarsma sluit naadloos aan op wat ik zie bij de nieuwe elite", zegt hij op Twitter. "Meelullen met het duurzaamheidsverhaal - want modieus - maar in de zomer naar Mexico, elke maand nieuwe kleren en elke dag vlees. Het moet anders, maar 'wij' gaat niets inleveren."

Onder meer Sander Schimmelpenninck ergert zich juist aan "de folkloristische woede van de gewone man" richting Baarsma, en omschrijft het als "een pleidooi voor nivellering". "Maar ja, dat snappen jullie natuurlijk weer niet", aldus de ondernemer en presentator.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.