Terug

Volg Hart van Nederland

Artsen maken zich zorgen over opmars medische crowdfunding

nieuws

7 juni 2019, 08:03

De Nederlandse beroepsverenigingen van oncologen en neurologen maken zich zorgen over de opmars van medisch crowdfunden, meldt de Volkskrant op basis van eigen onderzoek. Ze vrezen het 'rooskleurige beeld' dat alternatieve behandelaars in het buitenland schetsen. Wetenschappers vinden dat de crowdfundsites betrouwbare medische informatie moeten tonen en moeten waarschuwen voor risicovolle en onbewezen therapieën.

Verzesvoudigd

Medisch crowdfunden groeit sterk in Nederland, met ruim een verzesvoudiging in wervingsacties sinds 2015. Patiënten die uitbehandeld zijn of ontevreden over de zorg, vinden tegenwoordig makkelijk een buitenlandse kliniek die beweert ze wel te kunnen genezen, maar die niet door de verzekering wordt vergoed. Soms gaat het over wetenschappelijk onderbouwde behandelingen die niet in Nederland beschikbaar zijn. Maar vaak wordt geld ingezameld voor klinieken die hun eigen succescijfers presenteren, waarbij effectiviteit en risico's onduidelijk zijn, aldus de Volkskrant. "De groei van medische crowdfunding is een gift voor alternatieve geneesheren die zieltjes willen winnen", zegt Haiko Bloemendal, voorzitter van de Vereniging voor Medische Oncologie, tegen de krant.

Risicovol

Michelle Theissen kreeg in 2017 te horen dat ze een agressieve vorm van MS heeft. De enige hoop bleek een stamceltransplantatie in Mexico. Met behulp van crowdfunding haalde 75.000 euro bij elkaar. Voor de behandeling in Mexico zat Michelle in een rolstoel, nu kan ze weer korte stukken lopen. Wel adviseert ze iedereen om uitgebreid onderzoek te doen naar de medische instellingen die de behandelingen aanbieden. "Kijk ook echt naar de ervaringen van anderen. Ga niet af op een ervaring, maar echt op meerdere." Ook roept ze mensen op om te checken wat de behandeling inhoudelijk is in zo'n land. "Dat kan per land ook nog wel eens verschillen." Minister Bruno Bruins van Medische Zorg kan zich voorstellen dat mensen "als laatste hoop" deze route kiezen, maar waarschuwt er ook voor. "Bespreek dat echt met je dokter. Als je in Nederland onder behandeling bent, weet je wat je krijgt. Als je op zoek gaat naar alternatieve behandeling, misschien in het buitenland, is dat wel risicovol." ANP/Redactie

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.