Terug

Volg Hart van Nederland

Alphenaren bezorgd over bouwplannen op trapveldjes: 'Groene plekjes wordt geroofd'

nieuws

24 sep 2021, 22:22

De woningnood in Nederland is enorm hoog. Van 2021 tot 2030 zijn er naar schatting ongeveer 1 miljoen nieuwe woningen nodig om het probleem te bestrijden. Op dit moment is er al een enorm woningtekort, daarnaast wordt er een forse groei van het aantal huishoudens verwacht. In zowel binnen als buiten de stadsgrenzen zijn bouwplannen, zoals bijvoorbeeld in Alphen aan den Rijn. Alleen is niet iedereen hier blij mee, omdat dit ten koste gaat van het groen.

Ook Alphen kent een enorme woningnood, daarom zoekt de gemeente koortsachtig naar plekken waar nog ‘plukjes’ huizen kunnen staan. Na een zoektocht kriskras door het dorp zijn negentien trapveldjes op een lijst gezet. Een daarvan ligt aan de Korenbloemweg in de Bloemenbuurt.

Buurtbewoners zijn ontstemd. Marc Leuring is een van hen: "Toen deze wijken werden gebouwd kwamen overal in de buurt speelterreinen. Die zijn zonder uitzondering gekoppeld aan de scholen." Zo hoort het veld aan de Korenbloemweg bij basisschool Het Spectrum. "Naast dat er dus veel kinderen gaan spelen, zijn ook veel buurtbewoners aangewezen op deze groenvoorzieningen."

'Kinderen doorsturen geen optie'

Buurtbewoners hebben het gevoel dat een groen plekje wordt geroofd als dat door bebouwing helemaal verdwijnt. De kinderen verwijzen naar het Ericapark of het veld aan de Weegbreestraat gaat volgens buurtbewoner Wim van Aken niet werken. "Dan neemt de druk op die plekken enorm toe en die velden zijn al heel druk. Oftewel, je kunt niet zomaar een veldje uit dat geheel weghalen. Alphen gaat daar tot op heden erg onachtzaam mee om", vindt hij .

Eerder liet de gemeente Alphen aan den Rijn weten dat de locatie aan de Korenbloemweg een uitzondering is. "Er is heel veel vraag naar dit soort eengezinswoningen, terwijl er maar weinig bouwplekken voor zijn. Omdat bouwen in de polders voorlopig niet mag van de provincie is deze keuze gemaakt."

Wethouder Gerard van As is er wel van op de hoogte dat dit gevoelig ligt. "Ik begrijp dat niet alle inwoners hier blij mee zijn, maar anders blijft er niets meer over." Als de wethouder gevraagd wordt hoe groot de woningnood in Alphen is, zegt hij: "Die is giga, maar het duurt zes tot acht jaar voordat er iets op een locatie de grond in kan. We staan dan ook voor een zwaar dilemma, want het liefst zou ik helemaal niet bouwen en zeker niet in het groen. Maar we staan met ons rug tegen de muur en kunnen geen kant op.

'Sleutel ligt buiten binnenstedelijke gebieden'

Taco van Hoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) zegt dat lokale en regionale overheden vooral kijken naar binnenstedelijke bebouwing en dat is eigenlijk zonde. "We hebben die groene omgeving gewoonweg nodig. Als we een procent van de weilanden zouden selecteren, dan waren we er al. Zo kun je ook selectief zijn, want op sommige locaties wil je helemaal geen bebouwing."

Een ander voordeel is dat op die weilanden sneller gestart kan worden met bouwen dan in de stedelijke gebieden. "Dat is het mooie daarvan, maar dit komt maar niet op de agenda. Overheden blijven inzetten op binnenstedelijke gebieden. Daar zou wel wat meer balans in moeten komen, want hier ligt de sleutel om de woningnood op te lossen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.