nieuws
28 sep 2021, 20:44
Ruim vier op de tien Nederlanders hebben moeite om rond te komen. Van de mensen die aangeven dat ze met te weinig financiële middelen rond moeten komen geeft meer dan de helft aan dat ze tussen de honderd en vijfhonderd euro per maand tekort komen.
Dat blijkt uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder 3000 respondenten. Van de respondenten die niet of nauwelijks kunnen rondkomen, geeft 41 procent aan dat vooral duurdere boodschappen een probleem zijn. Op de tweede plaats staan de hogere energiekosten (20 procent), daarna volgt hogere woonlasten (14 procent).
Tijdens Prinsjesdag - vandaag een week geleden - werd een voorzichtig positief beeld geschetst over de nationale financiën. De economie is bezig met een sterk herstel van de coronacrisis. Toch stijgt de koopkracht amper en wordt het leven steeds duurder.
Zo is de prijs voor een liter benzine dinsdag naar een nieuw record gestegen door de oplopende olieprijs. Volgens consumentenorganisatie UnitedConsumers ligt de adviesprijs voor een liter E10 (Euro95) landelijk nu gemiddeld op 1,989 euro. Bij sommige tankstations betaal je zelfs al meer dan 2 euro voor een liter.
"Dat is veel geld", reageert een autobezitter bij een tankstation. "Ik ga meestal ook wel naar de goedkopere benzinestations. Die 2 euro, daar word je niet vrolijk van. Daar moet je hard voor werken." Een tweede zegt: "Ik had het net even gezien en dacht: dat is duur! We zullen het gewoon moeten betalen denk ik."
Dat ook de boodschappen steeds duurder worden, valt haar ook op. "Ik merk het aan de kassabonnen, aan het eindbedrag. Het is hoger dan normaal. Ik probeer daarom wel op de centen te letten." Toch zegt de bestuurder dat ze niet snel de auto zou laten staan. "Ik ben niet zo mobiel, dus ik gebruik de auto veel."
Daarnaast stijgen de aardgasprijzen, waardoor bijvoorbeeld ook het verbouwen van groenten en fruit duurder wordt. Een pijnpunt voor komkommerteler Jaco den Bakker uit Brielle. Door de stijgende aardgasprijzen verwacht hij dat hij tot wel 200.000 euro meer per jaar aan kosten heeft.
“Begin dit jaar hadden we gas voor 15 cent, en nu betaal je ongeveer 70 cent voor een kuub gas. Dan lopen de kosten behoorlijk op met een kas van 25.000 vierkante meter”, vertelt hij aan Hart van Nederland. De komkommerteler zegt de prijs graag te willen doorberekenen, maar vanwege de concurrentie met supermarkten lukt dat hem niet. “Dat kost ons dus winst.”
Overstappen op een duurzamere manier van telen, is geen optie in zo’n korte tijd. “Verduurzamen is een proces dat jaren duurt. Voor de langere termijn is dat wel een optie, maar voor de kortere termijn heb je niet zomaar duurzame alternatieven”, aldus Den Bakker. “Je weet dat energie in de toekomst duurder zou worden, maar zo snel hadden we het niet verwacht."
Een woordvoerder van Centraal Bureau Levensmiddelenhandel laat aan Hart van Nederland weten dat ze nog geen signalen heeft ontvangen dat de stijging van de aardgasprijs ook gevolgen heeft voor de prijzen van groenten en fruit. “Maar het kan gebeuren dat de stijging van de aardgasprijs effect heeft op de hele keten, dus uiteindelijk ook op de prijs.”
Het Hart van Nederland-panel bestaat op dit moment uit zo'n 40.000 leden. Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. Kijk hier voor meer informatie over het panel en meld je aan!
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.