Terug

Volg Hart van Nederland

Agenten roeien om hun trauma's te verwerken: 'Als agent geef je jezelf toch niet zo snel bloot'

nieuws

16 juli 2019, 22:14

Roeien om trauma’s te verwerken, het blijkt een succes bij de politie. Een pilot in Rotterdam waarbij agenten met PTSS met elkaar sloeproeien, wordt nu uitgerold in de rest van het land. "Dankzij het roeien krijg ik weer rust in mijn hoofd", aldus de Rotterdamse agent Ferri Bloom. Bij de politie is de afgelopen jaren meer aandacht voor agenten die trauma’s te verwerken hebben. Zo zijn er in de regio Rotterdam projecten waarbij agenten buddy’s krijgen en zelfs op een speciale prikkelarme afdeling kunnen werken. Dat is niet zomaar, in de afgelopen zes jaar is er bij 1576 agenten Post Traumatische Stressstoornis (PTSS) geconstateerd.

'Je gaat in overlevingsmodus'

Ferri Bloom is een van hen. Hij kreeg PTSS nadat hij meerdere malen kinderen moest reanimeren. "Bij prikkels ga ik in mijn hoofd terug naar dat soort momenten. Bijvoorbeeld als ik op mijn knieën ging zitten of sirenes hoor, dan herbeleefde ik die reanimaties." Op die momenten wordt Ferri schichtig, krijgt hij een spierverkramping in zijn hele lichaam, gaat zijn hartslag omhoog en wordt zijn ademhaling korter. "Je gaat in de overlevingsmodus." Bloom werkt al sinds 2001 bij de Rotterdamse politie, eigenlijk altijd bij de noodhulp. "Dan maak je de dingen mee die normale mensen nooit meemaken." De signalen dat het slecht ging waren er wel, maar Ferry deelde het nooit: "als iemand vraagt of het gaat, zeg je al snel dat het goed gaat. Als agent geef je jezelf toch niet zo snel bloot". Een van de momenten waar het voor Ferri achteraf teveel werd gebeurde in de zomer van 2015. "Bij een reanimatie van een peuter bij de Kralingerplas was het een graad of 25 en stonden er mensen in badkleding om mij heen. Sindsdien heb ik altijd meer moeite gehad op dagen dat het zonnig was, of als ik in grote menigten was en vind ik zand ook niet meer fijn."

Steun door samen roeien

De gevolgen van de stressstoornis werden ook gevoeld door Ferri’s familie. "Voor mijn vrouw en kinderen is het ook zwaar geweest. PTSS is niet tastbaar. Door een bepaald woord kan je al anders reageren dan normaal." Door te roeien met mensen die dezelfde stressstoornis hebben vindt hij steun. "Als ik me rot voel, kan ik dat gewoon zeggen. Als ik me getriggerd voel, hoef ik me niet groot te voelen." Ferri voelt zich veilig bij de andere roeiers, de lotgenoten. "Die weten allemaal wat je doormaakt. Dan hoef je niks uit te leggen." Bovendien voelt Ferry zich dankzij zijn wekelijkse roeimiddagen rustiger. "Daardoor kon ik mij meer openstellen voor mijn familie waardoor ik wat meer benaderbaar was. Mijn zoon gaf mij weer een knuffel, die ik jarenlang niet heb gehad."

Succes in heel het land

Het succes van de pilot met het sloeproeien in Rotterdam vindt nu ook zijn weerslag in de rest van het land. Bij de teams in Amsterdam, Den Haag, Noord-Holland, Midden-Nederland en Limburg kunnen agenten nu wekelijks roeien.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.