nieuws
13 feb 2017, 07:14
Het nieuwe platform SOS Vermist moet helpen met het opsporen van vermisten. Het is een initiatief van de advocaten Sébas Diekstra en Robert van der Laan en moet een alternatief zijn voor naspeuringen door de politie. Diekstra en Van der Laan hebben een team samengesteld van speurhondenbegeleiders, advocaten en deskundigen op het gebied van digitale naspeuringen (via mobieltjes of computers) en forensische opsporing. Dit team is 24 uur per dag in te te schakelen en is kosteloos voor de achterblijvers.
'De eerste uren zijn cruciaal als er iets ernstigs aan de hand is'
- Sébas Diekstra
Volgens de initiatiefnemers is dit hard nodig. "De politie zit vaak te lang stil", vertelt Diekstra. "De eerste uren van een vermissing zijn het belangrijkst als er wel iets ernstigs aan de hand is. Daarom kun je beter te vaak uitrukken dan te weinig. SOS Vermist wil het werk dan ook niet overnemen van de politie. "Ons doel is om achterblijvers direct te kunnen ondersteunen als de politie de ernst anders inschat dan dat zij dat doen." Volgens Diekstra handelt de politie niet altijd meteen "omdat de meerderheid van de vermisten binnen 48 uren weer terecht is"’. 40.000 vermissingen per jaar De politie onderkent dit en laat in een reactie weten dat in 80 procent van de gevallen binnen 24 tot 48 uur duidelijk is waar de vermiste zich bevindt. Daarom wordt bij de 40.000 vermissingen die jaarlijks worden gemeld, niet altijd alarm wordt geslagen. De beoordeling wel of geen alarm slaan is "een moeilijke afweging", aldus een woordvoerder van de politie. "Soms hebben vermisten ook even tijd nodig om tot zichzelf te komen of alleen te zijn." De vermissing van Jennefer van Oostende Op zaterdagavond 8 oktober 2011 vertrekt de 10-jarige Jennefer van Oostende uit het huis van haar moeder om bij haar vader te gaan logeren. Zij komt daar echter nooit aan. De ouders van Jennefer slaan alarm, maar de politie vermoedt dat het meisje is weggelopen omdat er eerder die dag een meningsverschil tussen Jennefer en haar moeder was geweest. Als Jennefer de volgende dag nog steeds spoorloos is, wordt er groot alarm geslagen. Een paar dagen later werd zij dood teruggevonden in het huis van een ex-vriend van haar oudere zus. De moeder van Jennefer, Christine van Oostende had graag de mogelijkheid gezien om in die eerste 48 uur meer te doen voor haar dochter. Bericht gaat verder onder de video http://www.kijk.nl/video/YPIjf1xQsL8c?autoplay=0 Sébas Diekstra Sébas Diekstra staat erom bekend dat hij zich inzet voor initiatieven die moeten leiden tot beter onderzoek naar misdrijven. Zo nam hij eerder al initiatief om een aantal coldcaseszaken opnieuw te onderzoeken. Ook richt hij zich met het SBS-programma Moord of Zelfmoord op zaken waarbij wordt getwijfeld aan de doodsoorzaak die het OM heeft vastgesteld.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.