nieuws
26 aug 2019, 16:19
De voormalige verpleeghuisarts Catharina A. wordt onterecht vervolgd voor het uitvoeren van een euthanasieverzoek. Dat stelde haar advocaat maandag in de rechtbank. Het Openbaar Ministerie (OM) spreekt van moord op een alzheimerpatiënte. Een patiënte van Catharina A. (68) vulde in 2012 een euthanasieverklaring in. Drie jaar later werd er bij haar dementie gediagnosticeerd. In 2016 pleegde de verpleeghuisarts euthanasie op de toen 74-jarige alzheimerpatiënte. Lees ook: Openbaar Ministerie: euthanasie op alzheimerpatiënte was moord
A. stelt dat ze haar patiënte drie keer heeft gevraagd of ze dood wilde. De avond voor haar dood had de patiënte een ongebruikelijk helder moment, wat volgens A. soms voorkomt bij ernstig dementerenden. "Dan gaat er ineens een luikje open." De vrouw zei tegen haar dochter en haar schoonzoon dat ze wist dat ze ongeneeslijk ziek was. "Ik wil dood. Het is goed", zou ze hebben gezegd. Het OM betwijfelt of de alzheimerpatiënte wel echt dood wilde. Ze had een euthanasieverklaring ingevuld, maar zou zou later hebben aangegeven niet te willen sterven. De vrouw zou wel regelmatig hebben gezegd dat ze dood wilde, maar daaraan voegde ze steeds toe 'maar nu nog niet'. Lees ook: Verpleeghuisarts berecht om euthanasie: wilde alzheimer-patiënte dood of niet?
Door A. te vervolgen voor moord wil het OM de euthanasiewetgeving te verhelderen. Ze hoeft volgens het OM geen straf te krijgen, omdat ze naar eer en geweten heeft gehandeld en de euthanasiewet niet helder is in de precieze eisen die aan artsen worden gesteld. Volgens haar advocaat wordt A. door de vervolging onevenredig hard geraakt. "Het gaat niet aan om over de rug van een individuele arts jurisprudentie te verkrijgen." De verdediging vroeg de rechtbank in Den Haag om het OM niet-ontvankelijk te verklaren.
"A. heeft zeer behoedzaam en zorgvuldig gehandeld", aldus haar advocaat. Ook zou ze van geen van de deskundigen die ze raadpleegde een waarschuwing hebben gekregen dat euthanasie in deze situatie niet mogelijk was. Haar advocaat: "Ze zou daarom moeten worden ontslagen van alle rechtsvervolging." Het is de eerste keer sinds de euthanasiewet in 2002 van kracht werd dat een arts wordt vervolgd.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.