Terug

Volg Hart van Nederland

Ad Ballon moet op zijn 70ste verplicht stoppen met ballonvaren: 'Ik ben er misselijk van'

nieuws

9 mei 2023, 19:50

De bijna zeventigjarige Ad Haarhuis is er kapot van. Hij moet binnenkort stoppen als commercieel ballonvaarder. Terwijl ballonvaren zijn lust en zijn leven is. Hij staat zelfs bekend als 'Ad Ballon'. Maar volgens de Europese wet mag hij zijn droombaan niet meer uitoefen als hij zeventig is.

"Ik vind het niet erg om het minder te doen, maar om zo je bedrijf na jaren achter te moeten laten...", verzucht Ad bij Hart van Nederland. "Als luchtvaartman moet je gezond zijn, anders kun je niet ballonvaren. Dat begrijp ik ook wel. Maar je bent continu bezig jezelf gezond te houden, en dan mag je op een gegeven niet meer. Ik ben dan 70, waarom stoppen?"

Afschrijven vanwege leeftijd

Ad vindt het absurd om iemand af te schrijven vanwege z'n leeftijd. "We komen in een maatschappij dat er steeds meer mensen nodig zijn, en dan ga je mensen laten stoppen. Dat is tegenstrijdig. Ik doe dit al vijftig jaar. Ik begon in 1972. Ik kwam er mee in aanraking op school via een vriend."

Ballonvaarder moet verplicht stoppen
1:03
Ballonvaarder moet verplicht stoppen

Ad: "Ik mag niet meer betaalde ballonvaarten doen. Ik word er misselijk van als ik daar aan denk. Het is een ultieme manier van in de lucht zijn. Het is fijn om even los te zijn van alles en een beetje rond te kijken. Langzamerhand wordt het een soort meditatie."

Begin augustus verjaart Ad en dan is het echt over en uit. Zijn bedrijf heeft hij verkocht.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.