Terug

Volg Hart van Nederland

Abortus niet uit het Wetboek van Strafrecht, meerderheid Kamer is tegen

nieuws

24 mei 2023, 20:05

Een meerderheid in de Tweede Kamer is tegen het schrappen van abortus uit het Wetboek van Strafrecht. Voorstanders van het schrappen van abortus uit het strafrecht stellen dat abortus een vorm van medische zorg is en in het basispakket en niet in het strafrecht thuishoort.

De oproep aan de Tweede Kamer van het burgerinitiatief was luid en duidelijk. "Haal abortus uit het Wetboek van Strafrecht. Abortus is geen misdaad", zei Dzifa Kusenuh in de Kamer namens de initiatiefnemers. "Abortus is zorg, maar valt nu onder het strafrecht."

Het burgerinitiatief, een initiatief van BNNVARA, Spuiten en Slikken en Humanistisch Verbond, roept de Kamer op artikel 296 uit het Wetboek van Strafrecht te schrappen. Daarin staat dat abortus strafbaar is, tenzij er aan twee voorwaarden wordt voldaan: de embryo mag alleen verwijderd worden als die minder dan 24 weken oud is en het mag alleen gedaan worden door een arts met een vergunning.

Goede balans

De Twee Kamer debatteerde vandaag over het schrappen van de wet. "Het is geen pleidooi voor meer abortussen", benadrukte Kusenuh. Een abortus moet legaal, veilig en "gesteund door de Staat" kunnen worden uitgevoerd. "De huidige wet beschermt abortusartsen niet genoeg."

Een jaar geleden demonstreerden er nog honderden mensen op de Dam voor het recht op abortus:

Honderden mensen demonstreren op de Dam voor recht op abortus
2:09
Honderden mensen demonstreren op de Dam voor recht op abortus

Toch wilden coalitiepartijen VVD, CDA en ChristenUnie en de oppositiepartijen SGP, PVV en Forum voor Democratie niet dat de wet geschrapt werd. Zij vinden dat de huidige balans in de wet een goede en een waardevolle is.

Een onbedoeld zwangere vrouw kan hulp krijgen én het ongeboren leven wordt beschermd, verwoordde onder meer CDA-Kamerlid Hilde Palland. "Zonder dit artikel zeggen we dat een ongeboren leven dat niet levensvatbaar is, geen bescherming verdient", zei CU-fractievoorzitter Mirjam Bikker.

Stigma in stand houden

GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet zei in het Kamerdebat dat abortus een medische handeling is. Artsen die een abortus niet volgens de regels uitvoeren, kunnen ook zonder het "beruchte artikel 296 worden vervolgd. Een apart juridisch kader is niet nodig".

Daar sloten de andere voorstanders van het schrappen van het artikel uit het wetboek zich bij aan. D66-Kamerlid Wieke Paulusma vindt dat de huidige wet het stigma op abortussen in stand houdt. Met het schrappen van het artikel kan ook dat stigma worden doorbroken, zei ze.

Het is uitzonderlijk dat een burgerinitiatief inhoudelijk door de Tweede Kamer wordt behandeld. Het initiatief dat woensdag wordt besproken, is de negentiende sinds 2012. Om een initiatief op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen zijn ten minste 40.000 steunbetuigingen nodig, deze is door bijna 94.000 mensen ondertekend.

1. Hij die een vrouw een behandeling geeft, terwijl hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden dat daardoor zwangerschap kan worden afgebroken, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaar en zes maanden of geldboete van de vierde categorie. 2. Indien het feit de dood van de vrouw ten gevolge heeft, wordt gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren opgelegd of geldboete van de vierde categorie.

3. Indien het feit is begaan zonder toestemming van de vrouw, wordt gevangenisstraf van ten hoogste twaalf jaren opgelegd of geldboete van de vijfde categorie.

4. Indien het feit is begaan zonder toestemming van de vrouw en tevens haar dood ten gevolge heeft, wordt gevangenisstraf van ten hoogste vijftien jaren opgelegd of geldboete van de vijfde categorie.

5. Het in het eerste lid bedoelde feit is niet strafbaar, indien de behandeling is verricht door een arts in een ziekenhuis of kliniek waarin zodanige behandeling volgens de wet afbreking zwangerschap mag worden verricht.

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.