nieuws
4 nov 2017, 10:30
Vergeleken met ander fruit in de supermarkt zijn aardbeien zes keer giftiger. Dat komt doordat elke aardbei is bespoten met gemiddeld zeven tot acht schadelijke stoffen. Dat blijkt uit een analyse die Trouw heeft gedaan van gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Voor elk van die stoffen afzonderlijk is een toegestaan maximum, dat niet wordt overschreden. Maar de NVWA kijkt ten onrechte niet naar de combinatie van de stoffen, aldus deskundigen in de krant. Het gaat onder meer om insecticiden en schimmelbestrijdingsmiddelen, zegt Hans Muilerman van de onderzoeksgroep Pesticide Action Network Europe. Het binnenkrijgen van die stoffen kan volgens hem op lange termijn leiden tot allerlei gezondheidsklachten zoals kanker, obesitas en parkinson, en bij ongeboren kinderen tot hersenschade. De stoffen zitten vooral in aardbeien, maar ook in druiven en nectarines, aldus Muilerman. Hij stelt dat kinderen beter biologisch fruit kunnen eten.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.