nieuws
15 juli 2017, 22:45
Westerbork stond zaterdag stil bij een triest jubileum. Exact 75 jaar geleden vertrok de eerste trein vanuit Kamp Westerbork. Op 15 juli 1942 moeten 1135 van de voornamelijk Joodse gevangenen in het kamp te voet richting station Hooghalen. Daar stappen ze de trein terwijl hen een betere toekomst wordt beloofd. In werkelijkheid blijkt de trein naar Zuid-Polen te rijden. Naar vernietigingskamp Auschwitz. Het kamp is in eerste instantie niet bedoeld om gevangenen te transporteren, vandoor ook dat er er nog zeven kilometer te voet moet worden afgelegd tussen het kamp en het station. De Nederlandse Spoorwegen zorgen ervoor dat er in oktober een nieuwe lijn wordt geopend, waardoor treinen direct vanuit het kamp zelf kunnen vertrekken.
De 1135 mensen in de eerste trein zijn slechts een voorproefje van de enorme aantallen Joden, zigeuners en andere gevangen die met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de dood tegemoet rijden. In totaal worden ruim 102.000 mensen gedeporteerd vanuit het Drentse kamp naar Auschwitz, Sobibor, Theresienstadt, Bergen-Belsen, Buchenwald of Ravensbrück. Maar 6.000 van hen keren levend terug.
In 1995 werd het boek In Memoriam uitgegeven, waar alle gedeporteerde Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in worden vermeld. Tegelijk met de herdenking is zaterdag ook een vernieuwde versie van dit boek aangekondigd door het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.