nieuws
21 jan 2020, 22:54
Het aantal Nederlanders dat een hersenaandoening krijgt, zal tot 2040 explosief stijgen, voorziet de Hersenstichting op basis van een rapport van het RIVM. De 42-jarige Danny kreeg ruim vier jaar geleden een herseninfarct en weet als geen ander wat voor een invloed dat kan hebben op het leven. Twee dagen voor Danny's 38e verjaardag was hij met zijn 8-jarige zoon een balletje aan het overgooien in het zwembad. "Ik voelde iets in mijn nek. Ik dacht in eerste instantie dat ik een spiertje verrekt had, niets speciaals." Pas toen Danny het zwembad uitkwam, bleek het goed mis. Hij was duizelig, zag dubbel en voelde zich niet lekker. Om uit te rusten nam zijn zoontje hem mee terug naar de caravan, zijn vrouw bleef achter bij het zwembad. Toen zijn vrouw een paar uur later terugkwam van het zwembad, besloten ze toch de dokter te bellen en de ambulance. "Ik weet nog dat ik in de ambulance lag en dat alle metertjes goed uitsloegen. Toen wist ik dat ik in ieder geval niet dood zou gaan."
Maar toen de ambulancebroeders vroegen waar Danny vandaan komt, wist hij niets te zeggen. "Almere bleek ineens heel lastig. Ik zag de broeders naar elkaar kijken en toen zijn we met 'gepaste spoed' naar het ziekenhuis gegaan." Op de traumakamer kwam de diagnose, bevestigd door een MRI. "Het was een herseninfarct. Op de MRI zag je duidelijk een witte vlek, waar geen witte vlek hoort te zitten. Ik begon direct met revalideren waar ik opnieuw leerde lopen en fietsen." Na ruim vier maanden intensieve revalidatie ging Danny weer aan het werk. "Ik was ervan overtuigd dat het weer helemaal ging lukken, maar toen begon het eigenlijk pas echt." Twee managers van Danny trokken al snel aan de bel. "Ze zeiden dingen als: 'Danny, het gaat niet goed' en 'Danny, je bent niet jezelf'."
"In het begin ontken je dat allemaal, je wilt het niet weten. Maar thuis was ik niet gezellig, als we moesten eten had ik geen honger en als mijn zoontje ging slapen, ging ik ook. Ik kwam er toen pas achter wat ik allemaal had." Danny bleek snel overprikkeld, had last van licht, geluid en onverwachte dingen en kon moeilijk keuzes maken. "Je bent de hele dag vermoeid. Je leven is echt veranderd. Ik ben al ruim drie jaar bezig om er mee om te gaan." Inmiddels kan Danny niet meer werken. "Even spontaan boodschappen doen of met je zoon weg is lastig. Ik moet continu plannen en rekening houden met wat je hebt. Als ik naar buiten ga draag ik een zonnebril en oordoppen. Het is een hele reis om weer te leren leven."
De onderzoekers voorspellen dat over twintig jaar 672.600 Nederlanders een beroerte hebben gehad, dat er 330.400 mensen aan dementie lijden en 82.600 aan de ziekte van Parkinson. Het gaat om toenames van respectievelijk 54 procent, 115 procent en 71 procent. De groei van de "ouderdomsziekten" dementie en beroerte heeft volgens de organisatie te maken met de vergrijzing. Voor het groeiend aantal parkinsonpatiënten is geen duidelijke verklaring. "En dit zijn slechts drie hersenaandoeningen van de in totaal honderden die voorkomen", stelt de Hersenstichting. Volgens de belangenorganisatie hebben nu al bijna 4 miljoen Nederlanders een hersenaandoening. Dat kost de maatschappij jaarlijks 25 miljard euro. Die kosten gaan de komende jaren volgens de onderzoekers verder omhoog. "De zorguitgaven zullen stijgen, op het werk zullen steeds meer mensen zijn die lijden aan een hersenaandoening en Nederlanders zullen meer mantelzorg moeten verlenen aan mensen met een hersenaandoening." ANP/Redactie
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.