Terug

Volg Hart van Nederland

Steeds meer videodeurbellen in politie-camerasysteem: met deze tips help je met jouw beelden

wonen

18 mrt 2023, 11:46

De videodeurbel wordt steeds populairder. Naast dat het fijn is voor je eigen veilige gevoel kun je de beelden ook inzetten om de politie te helpen. Dat doen steeds meer mensen. Uit politiecijfers, opgevraagd door NU.nl, blijkt dat inmiddels 55.000 beveiligingscamera's van burgers staan aangemeld in het Camera in Beeld-systeem van de politie.

Iedereen met een beveiligingscamera kan zich vrijwillig aanmelden. De politie kan zien waar de camera's hangen, wie de eigenaar is, wat de camera filmt en hoelang de beelden worden bewaard, maar kan niet live meekijken.

Als je je hebt aangemeld, kan de politie beelden opvragen als in de buurt een misdrijf met 'groot opsporingsbelang' is gepleegd, zoals moord- en doodslagzaken, vermissingen, verkrachtingen, overvallen en inbraken.

Wat zijn de regels?

Maar zomaar buiten een camera ophangen mag niet zomaar; aan het filmen zitten bepaalde wettelijke regels vast. Met deze tips van de politie gebruik je de camerabeelden volgens de regels en zijn jouw beelden optimaal bruikbaar voor het oplossen van misdrijven.

Videodeurbellen filmen wel vaker opmerkelijke dingen. De deurbelcamera van Freek legde een enorme vuurbal vast:

Freeks deurbel filmt hoe enorme vuurbal door de lucht schiet
0:10
Freeks deurbel filmt hoe enorme vuurbal door de lucht schiet

Hang de camera op een goede hoogte

Bij het installeren van de camera is het belangrijk om goed rekening te houden met de hoogte van de camera. Volgens de politie is 1.70 meter de ideale hoogte waarop personen en voorwerpen het best kunnen worden herkend.

Richt de camera zo veel mogelijk op eigen terrein

Het kan dat er soms een stuk van de openbare weg wordt gefilmd, zoals de stoep of parkeerplaatsen. Dit moet zo beperkt mogelijk zijn, want de camera mag niet op straat gericht staan. Richt de camera dus zo veel mogelijk op waardevolle voorwerpen op je eigen terrein.

Mocht er een stuk van de openbare weg te zien zijn, dan moet je het shot zo maken dat de rest van de weg niet wordt gefilmd.

Voorkom tegenlicht

Om te voorkomen dat beelden donker en daardoor onbruikbaar worden, adviseert de politie om de lichtinval goed in de gaten te houden. Hang de camera vooral niet tegen het zonlicht in. Dat kan funest zijn voor de beelden.

Maak duidelijk dat je een camera hebt hangen

Je bent verplicht om aan te geven dat er wordt gefilmd. Je kunt bijvoorbeeld een bordje of sticker met een waarschuwing plaatsen.

Zorg voor passende verlichting

De meeste inbraken gebeuren 's avonds of in de nacht, dus zorg voor goede verlichting. Dat kan bijvoorbeeld met infrarood verlichting.

Controleer de instellingen

De politie adviseert om goed op te letten bij het opslaan en bewaren van beelden, want ook daar zijn een paar regels voor. Je doet er dus goed aan om de instellingen in de software te controleren. Burgers mogen eigen camerabeelden maximaal 28 dagen bewaren. De beelden mogen niet bereikbaar zijn voor anderen.

Zorg dus voor een goede opslag. Gebruik eventueel een back-up systeem.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.