Terug

Volg Hart van Nederland

Kat vermist en komt maar niet terug, wat moet je doen?

wonen

29 apr 2023, 09:00

Een kat voelt in veel gevallen als je kind en die wil je koste wat het kost niet kwijtraken. In totaal werden er in 2022 volgens stichting Amivedi ruim 43.000 katten als vermist opgegeven en die werden lang niet allemaal teruggevonden. Hoe zorg je ervoor dat je kat terugkomt?

Het antwoord op die vraag is niet zo eenvoudig. Katten zijn volgens Amivedi, een organisatie die zich inzet voor vermiste en gevonden huisdieren in Nederland, de huisdieren die het meest als vermist worden opgegeven. "Het is ook hun natuurlijke drift om op ontdekkingstocht te gaan en zich vrij te voelen. Dat zie je bij een hond veel minder", legt Sonja Audiffred van de organisatie uit.

Het is hun aanleg om de omgeving te verkennen. "Dat gaat een niet-aangelijnd dier wat beter af natuurlijk. Dit doen katten dan ook steeds laagje voor laagje. Iedere keer vergroten ze hun gebied dat voor hen vertrouwd voelt."

Sommige boerderijkatten kunnen wel kilometers per dag afleggen en weer terug naar huis keren. "Ze keren vaak terug door hun geur die ze op bepaalde plekken afgeven door te sproeien of kopjes te geven", legt kattenexpert Jonne Kramer uit.

Vermist

Komt je kat opeens niet meer thuis? "Dan moet je je meteen zorgen maken, want hoe langer de kat weg is, hoe verder hij kan komen. Je weet als baasje namelijk niet wat er is gebeurd. De kat kan een andere kat zijn tegengekomen en daardoor de weg kwijt zijn geraakt of buiten het bekend gebied zijn gekomen", zegt Kramer.

Uit cijfers van Amivedi blijkt de helft van de katten maar wordt teruggevonden. In het asiel blijkt dat vele katten niet terugkomen bij hun baasje. "Als ze al bij ons komen, dan komt maar een vijfde van de katten terug bij de eigenaar", legt Niels Kalleman van de Dierenbescherming uit.

Tips om je kat toch weer snel terug thuis te krijgen:

  • Licht meteen je buren in om te kijken of zij het huisdier hebben gezien. De kat kan dicht bij huis zijn zonder het te weten.

  • Begin meteen met flyeren in de buurt. Wie weet heeft iemand van een paar straten verder de viervoeter gezien en kunnen zij je kat weer terugbrengen.

  • Geef de kat op als vermist bij Amivedi en op de Facebookpagina voor vermiste dieren van je eigen regio of woonplaats.

  • Chip je kat. Bij de dierenambulance en in het asiel kunnen ze de chip uitlezen en zo het baasje inlichten.

  • Ben je pas verhuisd en is het oude huis dichtbij je nieuwe woning, kijk dan ook even op het oude adres. Misschien is de kat in de war geweest en loopt de viervoeter daar ergens rond.

  • Ken je iemand met een speurhond in je buurt, vraag dan of diegene mee wil zoeken. Deze kan de geur van de kat ruiken en het dier zo helpen vinden.

In de onderstaande video wordt uitgelegd wat de chipplicht voor katten betekent:

Je kat moet straks verplicht worden gechipt en geregistreerd
1:01
Je kat moet straks verplicht worden gechipt en geregistreerd

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.