Terug

Volg Hart van Nederland

Speciale koelmatten en zonnebrand voor katten: zo houd je het hoofd van je dier koel

Speciale koelmatten en zonnebrand voor katten: zo houd je het hoofd van je dier koel

wonen

18 juli 2022, 16:09

Omdat het maandag en vooral dinsdag bloedheet wordt, is het letterlijk van levensbelang om dieren goed in de gaten te houden. Maar hoe zorg je als liefhebbende eigenaar dat jouw huisdier de komende dagen het hoofd koel houdt? Hart van Nederland zet een paar tips op een rijtje.

Oververhitting ligt al gauw op de loer en kan een dier zelfs fataal worden. Maar wat zijn de signalen? Als je dier sloom wordt, of hijgt heeft hij of zij het te heet. Hou vooral ook de slijmvliezen, bij de bek en de ogen, in de smiezen. Als die rood worden is er sprake van oververhitting.

Hond

-Een goedbedoelde natte handdoek over je hond leggen kan heel slecht uitpakken. De doek is dan wel koel, maar dekt ook af en broeit, met als gevolg dat de temperatuur van het dier weer stijgt. Dus als je een natte doek op een hond legt, ververs die dan steeds met een nieuwe natte doek en laat een doek niet op de hond liggen. Dit geldt voor alle dieren.

-Een speciaal voor dieren bedoelde koelmat waar een hond lekker op kan liggen is altijd een goed idee, maar als je hond 'knagerig' is, laat hem dan niet alleen op de mat, want de koelvloeistof binnenin is giftig.

-Laat je hond vooral 's ochtends vroeg of 's avonds laat uit en vooral niet in de middag, als het op zijn warmst is. En loop vooral niet over asfalt, want dat wordt niet alleen bloedheet maar ook plakkerig, met desastreuze gevolgen voor de voetkussentjes van je hond. Als de voetkussentjes rood kleuren, is het al gebeurd. In dat geval kun je de pootjes met lauw water tien minuten spoelen en daarna in verband wikkelen. Raadpleeg in zo'n geval sowieso een dierenarts. 

Kat

-Katten hebben net als honden baat bij eerder genoemde koelmat. Of zet een kartonnen doos neer, dat biedt ook een koel plekje.

-Je kunt met een nat washandje de pootjes en oren koelen, maar er bestaat een kans dat je daarbij de nodige kleerscheuren oploopt. Vul anders een grote bak met water en laat daar wat speeltjes in dobberen, zo kunnen ze een fris pootje halen zonder dat er slachtoffers vallen.

-Als jouw kat juist graag in de zon ligt en 'des kats' niet te vermurwen is, probeer dan de neus, de oren en het gebied vlak voor de oren in te smeren met zonnebrand, want die gedeeltes zijn extreem gevoelig voor de zon. Of je je eigen zonnebrand kunt gebruiken hangt af van de ingrediënten, aldus AniCura, een netwerk van dierenklinieken. Als onderstaande ingrediënten op de verpakking staan, schaf dan een speciaal voor dieren bedoelde zonbescherming aan:

  • Propyleen Glycol    

  • PABA esters (Padimate-O, Octyl Dimethyl PABA

  • Cinnamaten (cinoxate, ethylhexyl, Octyl & p-methoxycinnamate)

  • Zink oxide 

  • Salicylates (ethylhexyl salicylate, homosalate, octyl salicylate)

Konijn

-Als het konijn/konijnen in een hok zit, zet dat hok dan in de schaduw. -Leg een witte, natte handdoek op het dak van het hok. Als het water verdampt, blijft het binnen het hok koel.

-Plaats een baksteen, of een voorwerp van keramiek in de vriezer of koelkast, plaats deze in het verblijf en besproei het regelmatig met water, zodat ze daar lekker tegenaan kunnen liggen om koel te blijven. Ook een koelmat is hier een optie, of beter nog: een speciaal voor konijnen ontwikkelde Cool Pod, want die kunnen ze niet kapotbijten.

-Of vul een fles tot ongeveer driekwart met water, leg deze in de vriezer, wikkel er een doek omheen en leg die bij je dier.

-Verwen je konijn met wat meer groenten. Daar zit extra water in en daardoor blijven ze koeler.

Algemene tip:

Geef je dier geen ijskoud water om af te koelen, want daardoor trekken de bloedvaten samen waardoor de warmte niet meer weg kan. Lekker veel water aanbieden dat op kamertemperatuur is, is een betere optie.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.