Terug

Volg Hart van Nederland

Wat te doen bij wateroverlast: 'Stop een theedoek in je afvoer'

Waarschuwen

25 dec 2023, 18:02

Je hebt het misschien wel gemerkt, maar het regent deze Eerste Kerstdag een beetje. Het regent op sommige plekken zelfs zoveel dat - met alle regen van de afgelopen tijd - er overlast ontstaat. Wat moet je doen als het water je aan de lippen staat?

Google Maps geeft een waarschuwing als je langs de oevers van de rivier de Aa rijdt omdat het water zo hoog staat. Een nieuwbouwwijk aan de Langelaar in Eindhoven loopt langzaam onderwater omdat het niet weg kan. Het water staat er al in de kruipkelders. In de Vogelbuurt-Noord in Hardenberg is het al zover: daar wordt de buurt geëvacueerd.

En niet alleen mensen hebben last van het hoge water. Ook dieren krijgen op sommige plekken natte poten. Zo zijn er langs de Waal ruim honderd paarden en runderen weggehaald vanwege het hoge water:

Grote reddingsactie op poten gezet om paarden en runderen van hoogwater te redden
0:32
Grote reddingsactie op poten gezet om paarden en runderen van hoogwater te redden

Op X delen politie en brandweer een handig tabelletje, waarmee ze vooral willen zeggen: bel niet te snel het alarmnummer. "De meldkamer ontvangt veel meldingen van wateroverlast. Alleen bij acuut gevaar bel je 112", schrijft de brandweer Twente bijvoorbeeld.

Uitdaging om water buiten te houden

Want het blijft nog wel even regenen de komende paar uren. Maandagavond trekt er vanuit het westen een regenfront over het hele land. En dat extra water komt dan uiteindelijk in de rivieren en plassen waar het water al hoog staat.

De Unie van Waterschappen houdt de situatie rond het hoogwater in de rivieren ook tijdens de kerstdagen nauwlettend in de gaten. "Vooral in het oosten van het land is opgeschaald", zegt een woordvoerder. "Daar zijn doorlopend dijkinspecties en worden stuwen en duikers gecontroleerd zodat het water goed weg kan en het systeem blijft werken." Met pompen wordt water weggevoerd naar plaatsen waar nog ruimte is voor berging.

De woordvoerder spreekt van een uitdaging, omdat de bodem door de vele neerslag verzadigd is: "De spons is helemaal volgezogen". Water dat valt, stroomt normaal weg in de rivieren, maar "die zitten nu helemaal vol". Op veel plaatsen zijn rivieren buiten de oevers getreden en zijn uiterwaarden ondergelopen. De waterschappen waarschuwen mensen om niet over blank staande fietspaden te gaan ("dat is gewoon link"). Ook de auto parkeren op een met water verzadigde dijk is geen goed idee, omdat daardoor schade kan ontstaan.

Maar hoe regel je het zelf als je huis langzaam in een zwembad (of een riool) verandert?

Wat te doen bij en voor wateroverlast?

Vereniging Eigen Huis geeft op hun site een aantal tips om ervoor te zorgen dat je huis bestand is tegen zoveel regen, zoals een dak begroeid met planten, een regenton en regenschuttingen. "Als je een lager gelegen woning of souterrain hebt, kun je met een schot of waterstopper en zandzakken voor de deur het water proberen tegen te houden."

Bij schadeoplossing.nl gaan ze een stapje verder. Zo zeggen zij dat het bijvoorbeeld slim is om de elektriciteit en het gas af te sluiten als je merkt of denkt dat er wateroverlast kan ontstaan. Ook is het slim om de afvoer van je toilet, gootsteen en afvoerputjes te sluiten. Soms kan dat met terugslagkleppen op de afvoer, maar heb je die niet? Stop er dan een theedoek in.

"Belangrijk is om deze doek niet té diep in een afvoer te drukken, omdat uw afvoer(en) anders ernstig verstopt kan/kunnen raken! U krijgt de doek er dan immers niet meer uit", aldus schadeoplossingen.nl. Andere tips liggen voor de hand: zorg voor een opgeladen telefoon, volle tank, warme kleren en een noodpakket voor als je je huis uit moet.

Wat als het water al binnen is?

Als het water eenmaal binnen is, is het vooral een kwestie van uit de buurt van het water blijven, raadt de site aan. Controleer of je weg kunt komen of zoek de hoogste plek in het huis op. Ook is het slim om emmers of bakken neer te zetten om water van boven op te vangen. Ben je buiten? "Loop en rijd niet door het water. De stroming kan zo sterk zijn dat u of uw auto meegesleurd kan worden."

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.