In de Verenigde Staten krijgt een vrouw een schadevergoeding van 7 miljoen dollar omdat zij ernstig gewond raakte toen een fles kookspray ontplofte tijdens het koken. De spuitbus, met olie om mee te koken, vatte vlam, waardoor de vrouw zware brandwonden opliep en nu littekens heeft. Kookspray wordt ook in Nederland verkocht, is dit te gevaarlijk om mee te koken?In Amerika zijn er volgens de advocaat van het slachtoffer veel meer mensen die brandwonden hebben opgelopen door ongelukken met kooksprays. In Nederland gaat het vaak fout tijdens het barbecueën. Meerdere mensen hebben afgelopen zomer brandwonden opgelopen daardoor: De vrouw was in 2017 aan het werk toen een blikje Swell-kookspray ontplofte. Ze liep zware tweedegraads brandwonden op - aan haar gezicht, armen en handen. De Swell-kookspray is van Conagra Brands, een bedrijf dat verschillende merken kooksprays produceert. Ook in Nederland is een van de merken te koop: supermarktmerk Pam. In Nederland lijkt het probleem met kooksprays echter veel kleiner, of misschien wel niet bestaand. Geen risicoDe Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft namelijk geen meldingen of signalen ontvangen over gevaarlijke kook- of baksprays in Nederland. Ook in het Europese systeem waarin lidstaten elkaar kunnen informeren over onveilige producten (Rapex) staan geen meldingen. Daarom is er voor de NVWA ook geen aanleiding om onderzoek te doen. "We controleren daar waar volgens onze kennispositie de risico’s het grootst zijn." Ook bij de Brandwonden Stichting zijn geen meldingen bekend van brandwonden door het koken met zulke spuitbussen. Toch is het volgens de stichting belangrijk om, ook met deze sprays, voorzichtig te zijn in de keuken, dus delen ze een aantal tips waar je op moet letten.Let hierop in de keukenHoud een schuimblusser standby in de keukenBlijf bij de pannen als je aan het koken bentToch brand? Dit moet je doen:Zet gas en elektra uitZet de afzuigkap uitGebruik de schuimblusserSchiet de vlam ook in de pan? Blus dit nooit met water