Waarschuwen
24 mei 2023, 23:38
Ben je voor 1996 geboren? Dan heb jij geen uitnodiging gekregen om gratis het HPV-vaccin te halen. En die ga je ook niet krijgen, dit omdat er een leeftijdsgrens gesteld is. De enige manier om wél gevaccineerd te worden, is er zelf voor te betalen. De redactie van LINDA.meiden is een petitie begonnen om een grotere groep in aanmerking te laten komen voor de prik. Gynaecoloog Ruud Bekkers steunt de actie om de leeftijdsgrens voor het vaccin óf het uitstrijkje te verschuiven.
Begin 2023 hebben ruim 1,3 miljoen jongvolwassenen de uitnodiging voor vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV) ontvangen. Het gaat om zo’n 900.000 mannen en 400.000 vrouwen van 19 tot 27 jaar. Als je ouder bent en toch de prik wil kost dit je minimaal 350 tot 450 euro.
Het vaccin kan je beschermen tegen zes verschillende soorten kanker. Iets waar veel mensen van boven de 27 waarschijnlijk graag tegen beschermd zijn, maar niet voor kunnen (of willen) betalen. Terwijl de reden dat de leeftijdsgrens bestaat niet eens heel veel te maken heeft met de werking van het vaccin.
Initiatiefnemer van de petitie is Gaby Boterkooper. "Toen ik las dat ik nét buiten de boot viel voor de vaccinatieoproep vond ik dat zo oneerlijk. Jaren geleden kon ik de prik halen, maar vonden mijn ouders nog dat er te weinig onderzoek naar was gedaan. Zelf was ik te jong om echt een mening te hebben en besloot ik het op aanraden van hen niet te doen."
Gaby vervolgt. "Nu wil ik niets liever. Ik wil namelijk geen baarmoederhalskanker of één van de andere vijf soorten kanker die je kunt krijgen, maar het voelt oneerlijk dat ik daar flink voor moet dokken. Alleen maar omdat ik een paar maanden te vroeg ben geboren. Waarom zou je het risico willen lopen dat mensen die het geld (er) niet voor (over) hebben uiteindelijk ziek kunnen worden?"
Gynaecoloog Ruud Bekkers bij het Radboud UMC in Nijmegen en hoogleraar Preventiegyneacologische Kanker in Maastricht, legt uit hoe de leeftijdsgroep tot stand is gekomen. "Twintig jaar geleden waren de eerste studies van het vaccin. De testgroep was toen van 16 tot 26. De testresultaten zijn nu dat 90 procent van deze deelnemers goed beschermd is. In de tussentijd zijn er meer studies gedaan dat het vaccin al werkt vanaf 9 jaar. Nu is het voor jongens en meisjes mogelijk vanaf deze leeftijd."
Bekkers pleit ervoor om de groep groter te maken. "Het is altijd aangeboden en er is geen enkel goed argument dat vrouwen van 27 tot 30 jaar nu erbuiten vallen. Of de leeftijdsgrens moet omhoog of het eerste uitstrijkje, waarmee je duidelijkheid krijgt hoe het gesteld is met jouw cellen, moet naar voren gehaald worden. Uit nieuw onderzoek blijkt dat het vaccin tot zeker de leeftijd van 45 nog goed werkzaam is."
Bekkers licht toe dat de overheid waarschijnlijk genoodzaakt is om ergens een grens te stellen. "Het zou te duur worden als ze iedereen in Nederland gratis vaccinaties moeten aanbieden."
Aan Hart van Nederland vertelt Stèphanie dat ze zelf op haar 26ste de stap nam om zich te laten checken. ‘Ik was 26 jaar en nét op tijd… had geen jaar langer moeten wachten! Ik woonde op dat moment in New York en daar is het heel gebruikelijk dat je ieder jaar gecheckt wordt. Ik had geen vaccin maar bij dit routineonderzoek kwam naar voren dat ik een slechte uitslag had. Ik moest gelijk binnen een maand terugkomen."
De slechte cellen van Stèphanie werden met een behandeling weggebrand. "Als ik in Nederland pas op mijn dertigste een uitstrijkje had gekregen was het misschien wel veel te laat geweest." zegt ze lichtelijk opgelucht. "Ik wil mijn verhaal vertellen zodat ik anderen hierover kan informeren. Ik heb al mijn vriendinnen laten weten dat ze het goed in de gaten moeten houden."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.