Terug

Volg Hart van Nederland

Pas op: gebruik nooit usb-aansluiting op luchthaven om telefoon op te laden, dat is gevaarlijk

Waarschuwen

6 juli 2023, 14:19

De laatste jaren zie je ze op steeds meer plekken opduiken: usb-poorten of usb-aansluitingen waar je je telefoon kunt opladen. Zeker op vliegvelden en in treinen worden ze veel gebruikt. Maar wist je dat het gevaarlijk is om deze te gebruiken? De oplaadpunten zijn namelijk heel gevoelig: voor cybercriminelen is het makkelijk om via deze usb-poorten je telefoon binnen te dringen.

Dat deze cybercriminaliteit op deze manier plaatsvindt, is niet nieuw. Maar de Amerikaanse FBI geeft nu zelfs een officiële waarschuwing, en zegt: gebruik de usb-poorten nooit.

Wat kan er dan gebeuren? "Een openbare usb-poort gebruiken is zoals een tandenborstel aan de kant van de weg vinden en die in je mond doen. Je hebt geen idee waar het ding overal geweest is", legde een deskundige op het gebied van cybersecurity eerder al uit aan Forbes.

Malware of data van je telefoon halen

De usb-poorten kunnen door cybercriminelen zo worden aangepast dat als jij je snoer erin steekt er bijvoorbeeld malware op je telefoon wordt gezet, of data van je telefoon wordt gehaald. Een usb-poort kan namelijk gegevens doorsturen, legt de deskundige uit.

Wat moet je dan doen als je telefoon leeg is in de trein of op het vliegveld?

Je kunt een aantal dingen doen.

  • Zo kun je een zogenaamde 'juice-jack defender' kopen. Dat is een tussenstuk tussen je usb-kabel van je oplader en de usb-poort die ervoor zorgt dat alle inkomende data wordt tegengehouden en er alleen stroom wordt doorgelaten.

  • Je kunt een powerbank gebruiken.

  • Je kunt een hele oplader gebruiken en die in het stopcontact steken.

Ook is het belangrijk om nooit een gevonden oplader te gebruiken. In zo'n snoer kan namelijk een chip zitten die malware inzet. Je telefoon wordt dan wel opgeladen, maar is dan overgenomen door cybercriminelen die een kijkje nemen naar alles wat op je telefoon staat.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.