Terug

Volg Hart van Nederland

Laat je kind of huisdier niet in auto achter: binnen mum van tijd wordt auto een bakoven

Waarschuwen

11 juni 2023, 12:22

Met deze temperaturen is het levensgevaarlijk om kinderen of dieren in de auto achter te laten. Ook niet voor een paar minuten. Binnen korte tijd kan een auto veranderen in een bakoven.

"De luchttemperatuur in een auto die in de zon staat kan, als het buiten 25 tot 30 graden en zonnig is, in een uur tijd oplopen tot boven 40 graden", zegt weerdeskundige Jaco van Wezel.

Bij deze omstandigheden krijgt een kind van 2 na een uur al een gevaarlijke zonnesteek. Zaterdag kwam naar buiten dat een 2-jarig kind vrijdag gered moest worden uit een auto waar de sleutels op de bestuurdersstoel lagen.

Raampje op een kier heeft geen zin

In die situatie loopt de lichaamstemperatuur van een kind op naar koortsachtige waarden van 39 graden. Van Wezel: "Een raampje op een kier laten heeft geen zin. Uit onderzoek blijkt namelijk dat dit slechts 3 graden uitmaakt."

Ook als daarvoor nog een autorit met de airco is gereden kan de temperatuur zeer snel stijgen. "Het dashboard en stuur kunnen zelfs opwarmen naar 70 graden! Ook op een bewolkte en warme zomerdag loopt de temperatuur flink op, maar wel zo’n 10 graden minder hoog dan op een zonnige zomerdag."

En de gevoelstemperatuur kan nog hoger oplopen voor mensen en dieren in stilstaande auto's. Door de eigen adem en zweet stijgt de luchtvochtigheid", legt Van Wezel uit. "Door de hogere vochtigheid voelt het nog warmer aan."

ANP/Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol entertainmentnieuws, juicy verhalen en exclusieve beelden.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.