Terug

Volg Hart van Nederland

Experts waarschuwen: acrylkunstnagels kunnen heftige allergische reacties veroorzaken

Experts waarschuwen: acrylkunstnagels kunnen heftige allergische reacties veroorzaken

Waarschuwen

1 juni 2023, 13:20

Heb jij wel eens acrylkunstnagels laten zetten? Dan moet je oppassen. Experts waarschuwen bij RTL Nieuws voor heftige allergische reacties waar nagelstylistes vaak niet van op de hoogte zijn.

Van jeuk aan je vingers tot ademhalingsproblemen; de klachten rondom de allergie kunnen flink variëren, schrijft RTL Nieuws.

De stoffen waar mensen allergisch voor kunnen zijn, zijn acrylaten. De acrylaten vormen de basis van de acrylnagels, maar komen ook voor in bijvoorbeeld vullingen voor in kiezen of kunstknieën. Twee jaar geleden kwam uit Amerikaans onderzoek naar buiten dat de allergie vooral voorkomt bij dragers van acrylnagels: maar liefst 67 procent van de acrylallergieën is ontstaan door het dragen van de kunstnagels.

Rode vlekken, jeuk of ademhalingsproblemen

Als je de allergie hebt, reageert je lichaam op de acrylaten in de nagels. Je kunt dan rode vlekken krijgen, of jeuk, of zelfs ademhalingsproblemen.

Tijdens de coronalockdown waren nagelstudio's heel lang gesloten. Sommige nagelstylisten zegden hun beroep op en gingen iets anders doen. Zoals nagelstyliste Stacy, zij werd thuisbakker:

Veel meer thuisbakkers in coronatijd: nagelstyliste Stacy ver...
1:40
Veel meer thuisbakkers in coronatijd: nagelstyliste Stacy ver...

Thomas Rustemeyer, dermatoloog bij het Amsterdam UMC, bevestigt het verband tussen de allergie en de kunstnagels. "Maar het verschilt wel heel erg per persoon hoe allergisch iemand is", zegt hij tegen RTL Nieuws. "Gel-nagels zijn dan weer beter dan acryl, maar ook daarbij kun je klachten krijgen."

Wat zijn acrylnagels?

Acrylnagels worden op de natuurlijke nagel aangebracht en zijn kunstnagels. Ze worden gemaakt door een combinatie van een poeder en een vloeistof. Dat wordt een vloeibaar bolletje, waarmee een nieuwe nagel wordt gecreëerd op je eigen nagel. Als die nieuwe nagel hard is geworden, wordt 'ie gevijld tot de gewenste vorm. Zo ziet de nagel natuurlijker uit.

De meeste mensen laten acrylnagels door de nagelstylist zetten, maar je kunt de nagels ook thuis zelf maken.

Annebelle Nooteboom, van het magazine Nailed It, zegt tegen RTL Nieuws dat het vooral risicovol kan zijn als de nagelstylist de kunstnagels niet goed laat uitharden. "Als dat het geval is, dan komt de allergene stof via de nagel eigenlijk continu in contact met de huid. De blootstelling is dan echt heel groot." Door deze langdurige blootstelling kan je de allergie krijgen.

De allergie is niet te genezen. Wel kan de allergische reactie worden opgelost door het contact met de stof te verbreken.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.