Terug

Volg Hart van Nederland

Nachtvorst op komst: maak jouw auto winterklaar met deze doe-het-zelf-tips

Verkeer

25 nov 2023, 18:45

We kunnen het niet meer negeren, de winter is echt begonnen en we kunnen onze borst natmaken voor veel sneeuw de komende week. Om veilig de weg op te kunnen is het daarom belangrijk om je auto klaar te maken voor het aankomende winterweer. Waar moet je op letten?

Met deze zes eenvoudige tips is jouw auto klaar om de weg op te gaan:

1. Zorg voor een schone auto

Niet alleen omdat je auto er mooi uit ziet als hij schoon, maar een schoon raam en schone deurrubbers zorgen voor minder problemen als het vriest. Schone ramen bevriezen minder snel en schone deurrubbers kan je voorzien van een laagje vet. Gebruik hiervoor een speciale rubberstick of bijvoorbeeld talkpoeder. Sommige mensen zweren nog bij vaseline. Doe dat niet! Vaseline is te dik en hierdoor kan je deur niet goed sluiten. 

Breng je je auto naar de wasserette? Zorg dan dat je auto voorzien wordt van een waxlaag. Zo bescherm je de auto tegen zout en vuil van de wegen. En ja, zout zorgt voor minder gladde wegen, maar helaas kan het ook de verflaag van je auto aantasten.

2. Voorkom bevriezing

Naast de autodeuren kunnen er nog andere onderdelen van de auto vastvriezen, zoals het slot. Behandel het slot met een vocht afdrijvend middel, zoals kruipolie. Doe dit aan de buitenkant van de auto en de binnenkant, bij de slotvanger.

Gaat het heel hard vriezen? Trek dan je ruitenwissers een stukje los van het raam. Of leg een anti-ijsdeken over de autoruit en leg daar de ruitenwissers op. Zet de ruitenwissers niet aan als je raam bevroren is. Dat is echt funest voor de wisserbladen. 

Voorkom dat je handrem vastvriest. Dit doe je door je auto in de versnelling of de parkeerstand te zetten. Met een elektrische handrem heb je hier geen problemen mee.

3. Ruitenwisser- en koelvloeistof met antivries

In de zomer gebruik je de roze of gele ruitenwisservloeistof, maar kies in de winter blauw. Check daarnaast ook even of de vloeistof echt antivries bevat. Niets vervelender dan je ruitenwissers niet kunnen gebruiken, terwijl je raam smerig is. 

Ook koelvloeistof kan bevriezen en dat kan je je motor kosten. En dat willen we natuurlijk niet. Kijk dus of je koelvloeistof antivries bevat. In principe kan koelvloeistof pas bevriezen bij -40 graden. Maar als de koelvloeistof aangemengd is met water, ligt dit anders. Controleer je koelvloeistof met een antivriesmeter of vraag je monteur.

4. Voldoende bandendruk

Zorg dat je bandendruk voldoende is en dat het profiel meer dan 4 millimeter is. Even contoleren dus voordat je de weg op gaat! Rijd je nog op zomerbanden? Wissel deze dan voor winterbanden. Deze blijven bij lage temperaturen soepeler waardoor je meer grip hebt. Ga je naar de sneeuw? Dan zijn zomerbanden echt geen aanrader.

5. Controleer de olie en accu

Ga je toch naar de garage voor een bandenwissel? Vraag dan gelijk of ze de motorolie willen checken. De juiste motorolie kan ervoor zorgen dat je auto wél start in de vrieskou en dat geldt natuurlijk ook voor je accu. Bij koude temperaturen loopt de accu sneller leeg. Zorg voor een goede accu conditie. 

6. Ga voorbereid op pad!

Misschien heb je in de zomer je ijskrabber en ijsdeken uit auto gehaald? Leg deze er dan op tijd weer in. 

Verstandig om in je auto te hebben liggen:

  • IJskrabber

  • IJsdeken voor de voorruit: dan hoef je niet te krabben

  • Warme dekens: mocht je onderweg pech krijgen en moet wachten op hulp 

  • Noodhamer: sowieso een must in je auto 

  • Slotontdooier (natuurlijk buiten de auto bewaren!)

  • Vertrek nooit zonder jas en warme kleding

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.