Terug

Volg Hart van Nederland

Bijna helft van Nederlanders niet uitgerust na vakantie, hoe kun je wel helemaal opladen?

Bijna helft van Nederlanders niet uitgerust na vakantie, hoe kun je wel helemaal opladen?

Reizen

9 juli 2023, 20:00

Een boekje lezen, luieren op het strand en wandelen. We kijken met zijn allen uit naar de zomervakantie, want dan kunnen we weer lekker ontspannen. Maar doen we dat eigenlijk wel echt? Uit representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder 3510 respondenten blijkt dat 40 procent niet opgeladen thuis komt na de vakantie.

Veel Nederlanders zijn hard toe aan vakantie. Uit ons onderzoek blijkt dat de meeste mensen, ongeveer 60 procent, de vakantie gebruikt om helemaal opgeladen thuis te komen. De intentie is er dus wel om lekker te ontspannen, maar in de praktijk gebeurt dit niet vaak. Maar hoe komt dat nou?

Stress vóór de vakantie

Organisatiepsycholoog Lennard Toma legt uit dat veel mensen alles op alles zetten om voor de vakantie alles op werk op tijd af te krijgen. Dingen overdragen aan collega's, alle mailtjes beantwoorden, en de laatste puntjes op de i zetten.

"Hierdoor stijgt je stressniveau enorm. En met dat stressniveau op vakantie gaan, dat is niet goed. Je kan beter zorgen dat je in de laatste week voor de vakantie alles al hebt afgerond, zodat je rustiger aan je vakantie kan beginnen."

Uitrusten op je vakantie is volgens de psycholoog ontzettend belangrijk. "De ontkoppeling van je werk is heel goed om juist weer te herstellen en op die manier weer fris en fruitig op je werk te komen."

We zouden daarom volgens Toma drie weken nodig moeten hebben om helemaal in die ontspanning terecht te komen. "Pas na twee weken vakantie begin je eigenlijk te ontspannen, en dan begin je ondertussen al langzaam te denken aan de eerste werkdag. Kortom, de tijd dat je echt vakantie ervaart, is te kort!"

Echt ontspannen

Het is dus vooral belangrijk om werk even helemaal te vergeten tijdens de vakantie. Uit ons onderzoek blijkt dat bijna een kwart van de Nederlanders, 23 procent, zich niet tijdens de vakantie kan afsluiten van werk. Dit betekent bijvoorbeeld dat zij op het strand toch nog mailtjes beantwoorden van collega's of dat zij op de camping gauw nog even belletje doen naar een klant.

Een goede oplossing hiervoor zou zijn om je telefoon helemaal uit te zetten, zodat je volledig bent losgekoppeld van werk. Dit doet slechts maar 4 procent van onze respondenten.

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Dit onderzoek werd uitgevoerd op 8 juli 2023 onder een representatieve groep van 3510 respondenten van het Hart van Nederland-panel. Hen werden de volgende vragen gesteld die voor dit artikel zijn gebruikt:

Voelt u zich helemaal opgeladen na de vakantie?

  • Ja: 59%

  • Nee: 41%

Blijft uw mobiele telefoon tijdens de vakantie uit?

  • Ja: 4%

  • Nee: 96%

Kunt u zich afsluiten van werk tijdens uw vakantie?

  • Ja: 77%

  • Nee: 23%

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.