Opvoeding
19 apr 2023, 23:22
Een op de drie jongeren heeft volgens het Trimbos instituut last van prestatiedruk. Een nieuwe landelijke campagne #GoedGenoeg wil ervoor zorgen dat jongeren meer met elkaar praten over prestatiedruk. De 17-jarige Eva uit Den Haag ervaarde vroeger ook veel prestatiedruk waardoor ze piekerde en niet kon slapen.
De hoogste cijfers halen, populair zijn op social media én leuk gevonden worden door je vrienden. Voor Eva is leven met prestatiedruk een groot onderdeel van haar leven geweest. "Ik voel prestatiedruk eigenlijk al heel mijn leven. Het zit in mijn persoonlijkheid dat ik de lat voor mezelf hoog leg. Het moet helemaal goed gaan, wilde het vaak zelf allemaal doen en als het dan niet lukt raak ik gestrest en geïrriteerd. Vroeger bleef ik er dan heel lang in zitten en hield ik het voor mijzelf. Ik wilde er niemand mee van last zijn."
Het leidt ertoe dat Eva veel piekert en nauwelijks kan slapen. "Eigenlijk is dat ook niet goed, want je bent gewoon goed zoals je bent en ik zou mezelf ook gewoon zo moeten laten zien. Alleen die druk leg ik mezelf wel op."
Ook uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel blijkt dat 33 procent van de mensen onder de 30 jaar vrijwel dagelijks last heeft van prestatiedruk, en nog eens 47 procent heeft er af en toe last van. De mate waarin mensen prestatiedruk voelen neem af met leeftijd. Bij mensen boven de 50 jaar heeft nog maar 8 procent dagelijks last van prestatiedruk, en nog eens 27 procent af en toe.
"We merken dat jongeren last hebben van prestatiedruk vanuit hun ouders & school maar ze leggen de druk ook heel erg op zichzelf. Het gaat vaak over hoge cijfers, dat je de mooiste auto moet hebben, meeste volgers op social media en dat je alle ballen in de lucht moet houden", legt Elmay Claassen, woordvoerder bij Young Impact, uit.
De lat hoog leggen is voor 43 procent van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar de belangrijkste oorzaak dat mensen prestatiedruk voelen. Voor is 21 procent is het onderwijs de grootste oorzaak voor druk, en 6 procent vindt dat hun ouders hen de grootste druk opleggen, zo blijkt uit cijfers van het Hart van Nederland-panel.
De campagne #goedgenoeg is in het leven geroepen om jongeren met elkaar over prestatiedruk te laten praten. "Vierhonderd leerlingen va het ROC Mondriaan in Den Haag volgen een themales, waar ook psycholoog Thijs Launspach bij aanwezig is. "Hij weet namelijk alles hierover en heeft net een nieuw boek uitgebracht over dit onderwerp", aldus Claassen.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.