Terug

Volg Hart van Nederland

'Mijn kind pest niet' en andere fabels: zo moet je met pestgedrag omgaan

Opvoeding

21 apr 2023, 19:09

Tegenwoordig is er steeds meer aandacht voor pesten, maar heersen er nog steeds veel fabels over. Patricia Bolwerk, ervaringsdeskundige en oprichter van Stichting Stop Pesten Nu, zet de belangrijkste op een rij.

Maar eerst: wat is pesten eigenlijk? Soms heerst er nog onduidelijk over het verschil tussen pesten en plagen. Volgens Patricia is het eigenlijk heel makkelijk: "Plagen is leuk voor iedereen. Er is geen schuring en je kan zo stoppen. Daarentegen is pesten stelselmatig en iemand is de pineut. Diegene houdt er pijn en of verdriet aan over. Daarnaast heeft de pester er altijd gemene bedoelingen bij en wil een reactie."

'Pesten is voor kleuters'

Volgens Patricia heersen er veel fabels over pesten. Een voorbeeld is 'mijn kind pest niet'. "Er zijn ouders die zeggen dat hun kinderen nooit zouden pesten omdat ze zo niet zijn opgevoegd. Fijn dat ze dit leren maar kinderen vinden dit lastig om toe te passen in de klas. Ze willen aardig en leuk gevonden worden. Ze veranderen dan ook op school als er groepsdruk is."

"Daarnaast klopt het ook niet dat pesten voor kleuters is. Dit wordt weleens gezegd. Een leerkracht zegt dan bijvoorbeeld: 'Je moet het zelf oplossen. Je zit in groep zeven.' Dat kan niet. Iemand die gepest wordt, heeft altijd hulp nodig. Je kan het niet in je eentje stoppen", legt de ervaringsdeskundige uit. Bovendien komt pesten ook gewoon voor op universiteiten en op het werk."

'Niet zo bedoeld'

Patricia merkt dat mensen weleens zeggen 'Ik ben vroeger ook gepest maar ik ervaar er geen last van. Doe niet zo moeilijk'. Volgens Bolwerk vinden zij het overdreven dat er nu zoveel aandacht is voor pesten omdat er vroeger ook gepest werd. "Dus. Dat maakt het nog steeds niet oké. Mensen kunnen veertig jaar na de lagere school nog steeds de gevolgen van pesten ondervinden."

Ook wordt er regelmatig gezegd dat iets een grap is en niet zo bedoeld is, onzin volgens Bolwerk: "Je doet hiermee degene die gepest wordt tekort. Een pester zal zeggen dat het niet zo bedoeld was omdat diegene geen straf wil. Al bedoelt die het altijd gemeen. Het is beter om je te realiseren dat de kinderen pesten met een reden. Ze ervaren pijn, bijvoorbeeld door te weinig aandacht thuis of te strenge ouders. Ze reageren hun pijn af op anderen door te pesten. Ga in gesprek met hen en vraag wat hen ertoe zet om te pesten."

De 18-jarige Allysa uit Friesland werd als kind gepest. Nu doet zij mee aan Miss Curve Nederland. Hart van Nederland sprak haar hierover:

Van gepest meisje naar zelfverzekerde curvy vrouw: Allysa in finale Miss Curve verkiezing
1:13
Van gepest meisje naar zelfverzekerde curvy vrouw: Allysa in finale Miss Curve verkiezing

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.