Terug

Volg Hart van Nederland

Politie slaat alarm: zo slaan malafide webshops toe via sociale media

Kopen en besparen

6 mei 2024, 09:36

De politie slaat maandag in De Telegraaf alarm over een schrikbarende toename van malafide webshops die niets leveren maar wel het geld van consumenten opstrijken. Met name social media zoals Instagram en Facebook worden ingezet om nietsvermoedende klanten te lokken met bedrieglijk aantrekkelijke advertenties.

Volgens Gijs van der Linden van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting is de situatie alarmerend: "Dit is geen kleine criminaliteit meer. Je ziet dat die webshops in korte tijd in totaal 50.000 tot 60.000 euro incasseren. De webshops zijn ook zo weer offline gehaald door ons, of door hen zelf." Met de piek van vakantiegelduitbetalingen in mei en juni, vreest de politie een verdere toename van het aantal aangiftes.

Onrealistisch lage prijzen

De fraudeurs bieden vaak populaire producten aan tegen onrealistisch lage prijzen. Dat doen ze onder meer met advertenties op Instagram en Facebook. "Bijvoorbeeld een Dyson stofzuiger die voor een paar tientjes wordt verkocht. Maar eenmaal gekocht, ontvangen mensen nooit het product," legt Van der Linden uit in de krant. Hij benadrukt het belang van waakzaamheid: "Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het dat ook."

Criminelen spelen daarbij ook in op de seizoenen: in december zie je dat meer spelcomputers worden aangeboden, in de lente meer tuinmeubelen en bubbelbaden. Daarbij zijn de webshops zelf vaak ook niet meer van echt te onderscheiden.

Meer aangiftes

Na een daling in aangiftes sinds juli 2021, is er sinds januari van dit jaar weer een stijging merkbaar. In januari werden al meer dan 2.000 aangiftes ontvangen, een aanzienlijke toename ten opzichte van de circa 1.000 aangiftes in september vorig jaar.

De politie werkt hierbij nauw samen met Nederlandse banken om malafide rekeningen snel te sluiten en probeert samenwerkingen in het buitenland te versterken om de internationale geldstromen naar malafide webshops aan te pakken.

Ook al doet niet iedereen het, benadrukt Van der Linden het belang van aangiftes: "Die informatie kan net het ontbrekende puzzelstukje zijn om daders te traceren. Daarnaast kun je met je aangifte voorkomen dat andere slachtoffers worden gemaakt. Ook kunnen wij frauduleuze bankrekeningen en websites uit de lucht halen."

Zo voorkom je dat je slachtoffer wordt

De politie adviseert consumenten om altijd online recensies te lezen en websites te verifiëren via betrouwbare checksites of de website van de politie, vooral bij het doen van grote aankopen zoals tuinmeubels en elektronica, die vaak worden misbruikt in deze vorm van fraude.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.