Terug

Volg Hart van Nederland

Verwarming gaat weer aan: zo bespaar je op je energiekosten

Kopen en besparen

27 okt 2023, 13:42

Het is weer herfst, en dat merken we ook aan de temperaturen. Veel mensen hebben daarom de verwarming de afgelopen tijd weer aangezet. Maar hoe zorg je ervoor dat je met die oplopende gasprijzen niet een superhoge energierekening krijgt? Wij hebben alle tips die we konden vinden, van oma Els tot Milieu Centraal, voor je op een rijtje gezet.

Veel mensen kiezen in deze koudere periodes voor een houtkachel of elektrische kachel. Maar je huis verwarmen met een houtkachel is geen zuinige methode, zegt Milieu Centraal. "Een groot deel van de warmte vliegt via de schoorsteen naar buiten", zei energie-expert Marlon Mintjes van Milieu Centraal eerder al tegen Hart van Nederland.

"Om dezelfde hoeveelheid warmte te krijgen met een houtkachel betaal je bijna anderhalf keer zoveel als voor die warmte uit de cv-ketel." Daarnaast zijn houtkachels volgens de stichting slecht voor de gezondheid vanwege het vrijkomen van schadelijke stoffen bij de verbranding. Ook elektrische kachels zijn geen goed idee als je geld wil besparen.

Wat moet je dan wel doen, volgens Milieu Centraal?

 • Verwarm met een cv-ketel. Zet de verwarming alleen aan in kamers waar je bent.

 • Houd de deuren in huis dicht.

 • Zet de thermostaat op maximaal 19 graden.

 • Werk je thuis? Een elektrische deken of kussen kan helpen, of bevestig een infraroodpaneel aan het plafond, de muur of onder je bureau.

Wat doet de rest van Nederland?

 • Minder douchen of in bad gaan: per minuut verbruik je gemiddeld 0,04 kubieke meter gas om het douchewater te verwarmen. Iedere dag een minuutje korter douchen kan je op jaarbasis ruim 50 euro schelen, twee minuten korter zelfs 100 euro.

 • Laat lampen niet onnodig branden, of koop zuinigere lampen: een ledlamp van 6 Watt verbruikt jaarlijks slechts 8,5 kWh tegenover 11,5 kWh voor een gloeilamp van 40 Watt, als je ze dagelijks 4 uur laat branden.

 • Als je de mogelijkheid hebt, investeer in zonnepanelen: één zonnepaneel van 360 Wattpiek wekt jaarlijks zo'n 320 kWh op , becijferde het Regionaal energieloket. Per paneel kun je daarmee honderden euro's per jaar besparen.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

 • Gebruik een inductiekookplaat: we berekenden hoeveel dat bespaart.

 • Isoleer je huis: zorg dat je ramen van dubbel glas zijn, of HR++-glas. Een gemiddeld gezin in een tussenwoning bespaart met het vervangen van dubbel door HR++ glas zo'n 160 kubieke meter gas per jaar, aldus Milieu Centraal. Ook het isoleren van je dak (met bijvoorbeeld glaswol) of vloer (met tapijt) kan al relatief gemakkelijk en kan enorm helpen in de energiekosten. 

 • Tochtstrips: plaats tochtstrips rondom je ramen, deuren en je brievenbus.

 • Gebruik radiatorfolie.

En oma Els?

Ook oma Els heeft goede tips. De 95-jarige vrouw uit Haarlem heeft de oorlog meegemaakt en weet hoe het is om zonder energie te leven. Haar tips:

 • Gebruik een elektrische deken: Die verbruikt gemiddeld per persoon zo'n 30 kWh per jaar, als je hem in de koudere maanden dagelijks zo'n twee uur gebruikt.

 • Vloerkleden en grote kasten: Een vloerkleed is toch de beste manier om zonder kosten toch een aangenaam warmere ondergrond te hebben. Ook zet Els boekenkasten tegen de muur om warmte binnen te houden.

 • Houd je gordijnen gesloten op koude dagen: Dikke gordijnen kunnen kou bij je ramen tegenhouden, zeker als je geen dubbel glas hebt. Het werkt dan als een soort barrière.

Besparen op boodschappen? Deze twee vriendinnen doen dat zo
2:51
Besparen op boodschappen? Deze twee vriendinnen doen dat zo
 • Lamp in de hoek: zet lampen niet in het midden van de kamer, maar tegen muren aan. Dan wordt het namelijk nog lichter in je huis, omdat de muren dan als een soort spiegels werken. Ze weerkaatsen het licht waardoor de lamp nog sterker zijn werk lijkt te doen.

 • Ga bakken: houd je van bakken? Maak dan een lekkere appeltaart en laat daarna de oven openstaan (wel uitzetten!) zodat die de ruimte met zijn restwarmte kan verwarmen.

 • Vul je koelkast zo vol mogelijk: een koelkast moet harder werken om de lege plekken in je koelkast of vriezer te koelen. Hoe voller je koelkast, des te minder je koelkast aan energie verbruikt.

 • Was op lage temperaturen: je hoeft je kleding echt niet altijd op 60 graden te wassen. Was je shirtjes en je broeken vooral op 30 of 40 graden. 

Variabel of vast contract?

Verder is het belangrijk om te kijken naar je energiecontract. De prijzen zijn de laatste tijd wat lager geweest, daarom adviseren experts om je goed voor te bereiden en alvast een vast contract af te sluiten.

"De energieprijzen gaan de komende maanden weer stijgen door het koude weer. Bovendien kunnen de prijzen door de oorlogen weer gaan exploderen. Daarom is het raadzaam om nu echt een vast contract af te sluiten", zei woordvoerder Paul van Selms van UnitedConsumers eerder tegen Hart van Nederland.

Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.