Terug

Volg Hart van Nederland

Vakanties steeds duurder: hoe kun je nog betaalbaar op reis?

Kopen en besparen

22 mei 2023, 21:15

Een betaalbare vakantie vinden, is steeds lastiger. Dit jaar zijn de kosten flink toegenomen vanwege de inflatie. Niet alleen alle benodigdheden, ook de overnachtingen op campings duurder geworden. Wil jij op vakantie, maar heb je geen oneindig budget? Hart van Nederland zet de belangrijkste tips voor je op een rij.

De ANWB beaamt dat Nederlanders een reislustig volk zijn. Voor ons hoort op vakantie gaan er gewoon bij. Ongeveer 90 procent is dit jaar van plan om een trip te maken. Toch ziet de toeristenbond ook dat we dieper in onze buidel moeten tasten om op vakantie te gaan. Al geeft de AWNB aan dat we hierdoor nog niet thuis hoeven te blijven. Volgens de bond kun je goed geld besparen als je in acht neemt wat je bestemming is en wat je daar gaat doen.

Vakantiebestemming

Het kan een groot verschil uitmaken waar je naartoe gaat. Het leven in Scandinavië is prijziger dan bijvoorbeeld in Oost-Europa. Boek daarom eens een onbekende, goedkopere reisadres. Deze nieuwe plek zal misschien niet je eerste keus zijn, als je je verdiept in je bestemming zou het je kunnen verbazen. Het is extra mooi als je nieuwe plekken, eten en mensen ontdekt, en vooral als je dan niet zo diep in de buidel hoeft te tasten.

Ook is het goed voor de portemonnee om de toerist uit te hangen binnen de eigen landsgrenzen. Je hoeft geen vliegticket te boeken, of je hoeft minder te tanken als je dichter bij huis blijft. Bovendien valt er met de mooie stranden, grachten, musea, bossen, en terrassen genoeg te beleven in Nederland.

Maar check wel hoe toeristisch je vakantiebestemming is. Als je recht onder de Eiffeltoren een drankje haalt, betaal je zonder twijfel de hoofdprijs. Dit is zonde van je geld. Iets verderop zal je ook een fijn terras vinden. Hier zal hetzelfde kopje koffie of glaasje wijn goedkoper zijn.

Kamperen en autoverhuur

Een andere manier om geld te besparen is volgens de ANWB om te kiezen voor kamperen. Dit kun je voor elk budget doen. Zo kun je vaak bij een camping eenvoudigere kampeerplekken selecteren, maar ook uit luxere accommodaties kiezen. Al blijft het toch het voordeligst om je eigen kampeermiddelen aan te schaffen. Als je een goede tent of caravan koopt, heb je hier jarenlang profijt van.

Ook kun je flink besparen als je tijdig een huurauto reserveert. De afgelopen jaren is het huren van een auto duurder geworden in verband met het tekort aan deze voertuigen. Als je er dus echt één nodig hebt, wees op tijd. De tarieven stijgen als de vraag groeit. En vergeet niet om te kijken of je nog (kosteloos) kunt annuleren als je plannen veranderen.

Al is het wel steeds lastiger om in Nederland nog een kampeerplekje te vinden. De Nederlandse Kampeerauto Club wil hiervoor een oplossing:

Heel Nederland kampeert tijdens Hemelvaartweekend: te weinig camperplekken op piekdagen
2:03
Heel Nederland kampeert tijdens Hemelvaartweekend: te weinig camperplekken op piekdagen

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.