Terug

Volg Hart van Nederland

Tips voor op de vrijmarkt: zo verkoop je je prullen én koop je een parel

Tips voor op de vrijmarkt: zo verkoop je je prullen én koop je een parel

Kopen en besparen

25 apr 2022, 21:33

Na twee lange coronajaren is 'ie er eindelijk weer: de vrijmarkt op Koningsdag. Woensdag ligt ons land vol met kunst en kitsch. Maar hoe vind je als koper de parels tussen de prullen? En hoe kom je als verkoper van al je rommel af? Een aantal tips.

Rommelmarkten en -beurzen afstruinen is dagelijkse kost voor Dési van Rhee. Zij werkt als antiekexpert bij het online veilingplatform CataWiki en is dus uitgelezen persoon om een paar tips te geven voor een succesvolle Koningsdag als (ver)koper. "Maar het allerbelangrijkste: heb vooral plezier", vertelt ze tegen Hart van Nederland.

Tips voor verkopers

Stal je spullen overzichtelijk uit

Daar zit je dan met je lege kleedje of tafeltje op Koningsdag: hoe richt je hem in? Overzicht is daarbij volgens Van Rhee het toverwoord, want dat is belangrijk voor zowel je jezelf als de potentiële kopers. "Je hoeft ook niet alles in één keer uit te stallen als je veel spullen hebt. Als je iets verkocht hebt, kun je er ook iets anders voor in de plaats leggen."

Daarnaast is het handig om de dingen van voor naar achteren "op te bouwen". "Leg de platte objecten vooraan en wat hogere spullen juist achteraan", legt Van Rhee uit. "Sorteer de producten ook op kleur, zo creëer je wat samenhang." Ook kun je spullen als boeken en cd's bij elkaar in een mand of doos stoppen. "Dan kunnen mensen er rustig doorheen zoeken."

Trek de aandacht met iets groots

Je hebt inmiddels al je verkoopwaar netjes uitgestald, maar hoe zorg je ervoor dat de koopjesjagers uit het grote aanbod voor jouw kleedje of kraampje kiezen? "Daar zijn allerlei trucjes voor", aldus Van Rhee. Met grotere objecten trek je makkelijker de aandacht, tipt ze. "En werk met aanbiedingen: bied bijvoorbeeld bij een koffieapparaat ook kopjes aan."

Onderhandel over de prijs (of niet)

Het is gelukt: je hebt klandizie. Wat nu: onderhandelen of niet? "Ik vraag zelf altijd: wat zou je er zelf voor willen betalen? En die prijs kun je er eigenlijk ook altijd opzetten", weet de expert uit ervaring. "Als je het spel van onderhandelen leuk vindt, kun je natuurlijk wat hoger inzetten met de prijzen. Maar voor kinderen is dat natuurlijk wel wat lastiger."

Tips voor kopers

Kom al vroeg naar de vrijmarkt

Omgedraaid: hoe vind je op Koningsdag als koper die ene unieke parel op de vrijmarkt? Door de wekker te zetten, aldus de professionele speurder. "De pareltjes vind je meestal 's ochtends vroeg", legt ze uit. "Hou er wel rekening mee dat de prijzen dan vaak nog wel iets hoger liggen, dus zorg dat je genoeg kleingeld bij je hebt."

Kijken, voelen én ruiken aan spullen

Je staat al vroeg voor een kleedje of kraampje, en nu? "Ik zou eerst even rustig kijken, laat je ogen er over heen gaan. Wat zie je eigenlijk allemaal liggen?", adviseert Van Rhee. "Voor een ongetraind oog is het misschien wat lastiger om een parel te vinden, maar ik zou zeggen: gebruik je zintuigen, dus kijken, voelen, misschien ook ruiken."

"Oudere objecten voelen vaak gladder aan", tipt de antiekexpert, "want die zijn al door veel handen gegaan". Zie je iets van keramiek? "Tik er tegenaan: klinkt het dof, dan is het mogelijk beschadigd." Maar vergeet vooral niet om plezier te hebben, zegt Van Rhee tot slot. "Wat voor de één een pareltje is, is voor de ander misschien helemaal niks, en andersom."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.