Terug

Volg Hart van Nederland

Gratis ov-kaartjes in Amsterdam voor lage inkomens blijken voor iedereen te bestellen

Kopen en besparen

8 mei 2023, 15:12

In de regio Amsterdam kunnen huishoudens met lage inkomens vanaf maandag acht gratis ov-kaarten aanvragen waarmee ze anderhalf uur kunnen reizen. Die actie heeft de Vervoerregio Amsterdam opgezet in samenwerking met vervoerders GVB, EBS en Connexxion, vanwege de gestegen ov-tarieven. In totaal kan de vervoersregio ruim 730.000 gratis kaarten verdelen.

De kaartjes zijn bedoeld voor iedereen die tot 130 procent van het minimuminkomen verdient, maar iedereen kan de kaarten aanvragen via www.gratis-ov.nl. Dat bevestigt een woordvoerder van de vervoerregio na bericht van AT5.

"We hebben er voor gekozen om de website zo toegankelijk mogelijk te maken. Enerzijds omdat het vanwege privacyregels niet mogelijk is om te toetsen op inkomen. En anderzijds zodat het zo makkelijk mogelijk is voor mensen om de gratis kaarten aan te vragen. We gaan uit van het goede van de mens en hopen dat alleen de mensen die het nodig hebben de gratis kaarten aanvragen", aldus de woordvoerder. De kaarten worden ook vergeven via voedselbanken, kringloopwinkels en andere maatschappelijk betrokken organisaties.

Al 100.000 kaartjes aangevraagd

De ov-kaartjes zijn geldig in de bus, tram en metro in de veertien gemeenten van de regio. Er zijn nog ruim 600.000 gratis kaartjes beschikbaar. "Dat betekent dat er inmiddels al 100.000 kaartjes zijn aangevraagd", aldus de woordvoerder van de vervoerregio.

Afgelopen jaar stegen de prijzen voor het ov gemiddeld met 7,24 procent door hogere energiekosten, lonen en inflatie. "We zijn blij dat we nu deze gratis ov-kaarten kunnen uitdelen", aldus vervoerswethouder en voorzitter van de vervoerregio Melanie van der Horst. "Ik realiseer me dat het helaas geen structurele oplossing voor stijgende tarieven is, maar ik hoop dat we hiermee toch een bijdrage kunnen leveren aan huishoudens die het moeilijk hebben. Intussen blijven wij bij het Rijk er op aandringen de btw op ov-kaartjes af te schaffen."

Onder de Vervoerregio vallen de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Edam-Volendam, Haarlemmermeer, Landsmeer, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerend, Uithoorn, Waterland, Wormerland en Zaanstad.

Wil je nog meer overhouden, bijvoorbeeld op de boodschappen? Dat kan je zo doen:

Besparen op boodschappen? Deze twee vriendinnen doen dat zo
2:51
Besparen op boodschappen? Deze twee vriendinnen doen dat zo

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.