Terug

Volg Hart van Nederland

Energie wordt wéér duurder: is het handig om over te stappen of juist niet?

Energie wordt wéér duurder: is het handig om over te stappen of juist niet?

Kopen en besparen

1 juni 2022, 17:48

Dinsdag maakte energieleverancier Essent bekend dat de energieprijzen per 1 juli weer flink stijgen. Het lijkt dan ook een steeds beter idee om eens kritisch te kijken naar je huidige energiecontract. Maar wat is handig? Overstappen of bij je huidige leverancier blijven? En loont het om te kiezen voor een vast tarief, of ga je voor een variabel tarief en dan maar hopen dat de prijzen snel weer dalen?

Je energietarieven vergelijken met het aanbod in de markt is verstandig om te doen. Dat zegt Sanne de Jong van GasLicht.com in gesprek met Hart van Nederland. "De verschillen tussen de variabele tarieven zijn groot. Bovendien is er ook weer aanbod met vaste tarieven voor consumenten die op zoek zijn naar zekerheid. Of overstappen aan te raden is, is dus vooral afhankelijk van je persoonlijke situatie."

Tarieven voor nieuwe klanten

Toch is overstappen niet altijd een goed idee, zegt de Consumentenbond. "Zeer waarschijnlijk zit je het voordeligst bij je huidige leverancier. Tarieven voor nieuwe klanten zijn vaak hoger dan voor zittende klanten", zo weet woordvoerder Gerard Spierenburg.

Als je dan tóch overstapt, dan is de vraag: kies je voor een vast tarief of ga je toch voor variabel? "Variabele tarieven geven minder zekerheid, die kunnen meebewegen met de (onzekere) markt. Vaste tarieven geven wél zekerheid, dan weet je als consument waar je aan toe bent. Die mogen niet zomaar worden aangepast gedurende de contractduur", aldus De Jong.

Volgens Spierenburg bieden energiemaatschappijen nauwelijks nog vaste contracten aan. "Als je huidige contract afloopt, kom je vanzelf in variabel. En dat heb je ook als je bij een nieuwe leverancier aanklopt. In sommige gevallen kun je het tarief voor drie maanden vastzetten, maar dat is eigenlijk ook variabel."

Oorlog in Oekraïne

De door Essent aangekondigde prijsstijging is een gevolg van de tariefstijging van de afgelopen maanden. "De tarieven die in januari zijn vastgesteld, hielden nog geen rekening met bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne", legt De Jong uit. "Leveranciers moeten inkopen voor het komende halfjaar en dat moet gebeuren in een duurdere markt. De zorg om de gasvoorraden voor de komende winter is natuurlijk ook niet weg."

Of je nou een variabel of vast contract hebt, één ding is duidelijk: energie wordt flink duurder de komende tijd. En dus geeft De Jong namens GasLicht.com advies: "Denk aan verduurzamende maatregelen, zoals zonnepanelen. Maar verminder je verbruik ook waar mogelijk. Je kunt de verwarming lager zetten of korter en minder vaak douchen. Wat je niet verbruikt, hoef je ook niet af te rekenen."

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.