Terug

Volg Hart van Nederland

Duurdere sigaretten, statiegeld op blikjes en nog meer: deze maatregelen en wetten veranderen op 1 april

Kopen en besparen

1 apr 2023, 08:00

Bij een nieuwe maand horen soms nieuwe regels en wetten. Dat geldt ook voor 1 april 2023. Dan worden bepaalde zaken aangepast of vernieuwd. Wij zetten ze voor je op een rij.

Statiegeld op blikjes

De wijziging die de meeste mensen raakt, is de invoering van statiegeld op blikjes. Vanaf zaterdag betaal je 15 cent extra voor blikjes, maar kan je dat statiegeld terugkrijgen als je een leeg blikje inlevert bij de daartoe bestemde inzamelpunten.

Dit moet voorkomen dat mensen afval op straat gooien. Het gaat om onbeschadigde blikjes waar geen deuken in zitten. Alleen blikjes die vanaf 1 april worden gekocht kan je inleveren voor statiegeld.

Stroomtarief omlaag

Voor een deel van de mensen met variabele contracten komt er eindelijk wat verlichting van de hoge energieprijzen. De prijzen van vrijwel alle energieleveranciers gaan omlaag, al ligt het er per persoon aan of iedereen of een deel van de variabele klanten de verlaging krijgt.

Een deel van de klanten van grote energiebedrijven Vattenfall en Eneco gaat het merken op de rekening: voor wie de tarieven op 1 april omlaag gaan, komt de prijs beneden het door de overheid ingestelde prijsplafond, en betalen ze dus ook minder. Essent blijft nog iets boven het prijsplafond hangen met hun tarieven.

Accijnzen op tabak

Roken wordt flink duurder vanaf 1 april 2023. Een pakje sigaretten wordt 1,22 euro duurder, en gaat gemiddeld zo'n 9 euro kosten. Een pakje shag gaat omhoog van gemiddeld zo'n 14 euro naar zo'n 17 euro. De accijnzen op sigaren en cigarillo's gaan ook iets omhoog: daarvan gaan de accijnzen met 1 procentpunt omhoog van 9 naar 10 procent van de verkoopprijs.

Het doel is om roken te ontmoedigen, vanwege de gezondheidseffecten. Op 1 april 2024 gaan de prijzen voor tabak met nog eens dezelfde prijs omhoog.

Duurder vliegen

Vlieg je weleens vanaf de luchthaven van Brussel? Dan moet je er rekening mee houden dat de ticketprijzen vanaf 1 april flink hoger worden. Tickets voor "de meest luide vliegtuigen" gaan tot 20 keer meer kosten dan "de meest stille".

Verder worden in de tarieven ook de uitstoot aan stikstofoxiden in rekening gebracht. De tarieven gelden tot en met 31 maart 2028.

NIPT-test

Alle zwangeren in Nederland kunnen vanaf 1 april de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) krijgen zonder dat ze daarvoor mee hoeven te doen aan een wetenschappelijke studie. De NIPT is een bloedtest waarbij kan worden onderzocht of een ongeboren kind het syndroom van down, edwards of patau heeft.

De NIPT valt vanaf nu in het standaard aanbod voor prenatale onderzoeken. Voorafgaand aan een test krijgt elke zwangere een gesprek met de verloskundige of gynaecoloog. Mensen die een test willen kunnen op zo'n vierhonderd locaties bloed laten prikken.

Verboden stoffen

De regering maakt vanaf 1 april gebruik van een lijst met honderd verboden stoffen die worden gebruikt voor de productie van drugs. Met de lijst moet het bezit en vervoer van drugs en de handel erin bestreden worden.

Voorheen moest worden bewezen dat mensen die de stoffen in hun bezit hadden, konden weten dat er drugs zoals speed, crystal meth of MDMA mee gemaakt kon worden. Voortaan hoeft dat niet meer, en kan je dus al worden opgepakt voor het vervoeren van dit soort stoffen, ook al zeg je niet te weten waarvoor het is.

Horeca in Amsterdam eerder dicht

Voor de mensen die weleens in Amsterdam uitgaan: deze maatregel kan een flinke impact op je toekomstige avondplannen gaan hebben. De sluitingstijden voor horeca en prostitutie in Amsterdam worden vanaf zaterdag namelijk vervoegd om de overlast door met name toeristen tegen te gaan.

Horecazaken moeten voortaan om 02.00 uur dicht, waar dat eerder 03.00 of 04.00 uur was. Ook mogen vanaf 01.00 uur geen nieuwe gasten naar binnen. De raamprostitutie mag tot 03.00 uur openblijven. Dat was eerder 06.00 uur.

Nieuwe gasketelwet

Tot slot ook nog een nieuwe wet die vanaf 1 april in werking treedt: de Gasketelwet. Vanaf 1 april mogen alleen nog gecertificeerde installatiebedrijven en monteurs werkzaamheden verrichten aan "gebouwgebonden gasverbrandingstoestellen".

In simpele taal betekent dit dat cv-ketels, gashaarden en geisers straks alleen nog door erkende bedrijven mogen worden geïnstalleerd, gecontroleerd en gerepareerd. Dit moet ervoor zorgen dat het aantal ongevallen door koolmonoxide omlaag gaat. 

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.