Terug

Volg Hart van Nederland

Vanaf vandaag kijkt Belastingdienst mee met online verkopen

Vanaf vandaag kijkt Belastingdienst mee met online verkopen

Kopen en besparen

31 jan 2024, 08:10

Verkoop jij weleens iets online, bijvoorbeeld via Vinted of Marktplaats? Dan kan het zomaar zijn dat je daar belasting over moet gaan betalen. De Belastingdienst gaat vanaf woensdag namelijk bijhouden hoeveel je verkoopt en hoeveel je daar mee verdient.

Dat heeft te maken met de nieuwe Europese Richtlijn DAC7. Die regel verplicht verkoopsites om informatie over verkooptransacties door te spelen aan de Belastingdienst. Dat betekent overigens niet dat je over al je verkopen belasting moet betalen.

De Europese Richtlijn DAC7: wat houdt die in?

De DAC7 is opgericht om te zorgen voor meer fiscale transparantie in de digitale economie. Dit betekent dat digitale platformen verplicht zijn om informatie over verkopers die gebruikmaken van deze platformen door te geven aan de Belastingdienst.

'Het seintje' aan de Belastingdienst wordt pas gegeven als je meer dan 30 items verkoopt of voor meer dan 2000 euro per jaar verkoopt. Vinted benadrukte eerder aan Hart van Nederland dat alleen informatie wordt gedeeld als verkopers aan deze voorwaarden voldoen.

Er gebeuren soms ook bijzondere dingen op Marktplaats. Zo stuitte deze man op zijn eigen gestolen autobanden toen hij zocht naar nieuwe online:

Man vindt eigen autobanden na diefstal terug op Marktplaats en ontmaskert bende
1:07
Man vindt eigen autobanden na diefstal terug op Marktplaats en ontmaskert bende

Extra check

Volgens de Belastingdienst is de maatregel nodig om belastingautoriteiten meer inzicht te geven in activiteiten die via digitale platformen worden uitgevoerd. Ze benadrukt dat het niet gaat om een nieuwe belasting, maar meer een extra check om te voorkomen dat verkopers hun inkomsten niet (volledig) aangeven in de belastingaangifte.

Meer over de nieuwe maatregel lees je hier.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.