Terug

Volg Hart van Nederland

Ongekend warme 6 april: moet je nu al zonnebrandcrème op?

Milieu en Gezondheid

6 apr 2024, 12:37

Recordhoge temperaturen die zelfs de 27 graden aan kunnen tikken, weinig wind en slechts wat dunne sluierwolken die de zon in de weg zitten: zaterdag belooft een heerlijke dag te worden voor zonaanbidders. Maar is het op deze eerste zomerse dag van het jaar al belangrijk om je te beschermen tegen de zon?

Dermatoloog dr. Daniel Kadouch kan daar tegenover Hart van Nederland kort over zijn. "Jazeker", is het antwoord. "Mensen kijken altijd naar de temperatuur als ze op dagen als vandaag naar buiten gaan, maar ik adviseer mensen om ook te kijken naar de UV-index." Daarmee kun je zien hoe krachtig de zon is.

"De vuistregel is: als de UV-index drie of hoger is, moet je maatregelen nemen om je te beschermen tegen de zon", aldus Kadouch. "Zaterdag staat deze index op ongeveer vier, dus het is zeker belangrijk om je vandaag te beschermen tegen de zon."

Dat er zaterdag sluierbewolking is, maakt niet uit. "UV-straling komt ook door wolken heen. Het is een misverstand dat je niet kan verbranden als het bewolkt is. Op sommige dagen kan alsnog tachtig procent van de UV-stralen door de wolken heen komen."

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Weren, kleren, smeren

Betekent dit dat de zonnebrand uit de voorraadkast gehaald moet worden? "Dermatologen zeggen altijd: weren, kleren en smeren", vertelt Kadouch. Oftewel: zonnebrand opsmeren is een van de maatregelen die je kunt nemen. "Maar het beste is om de zon te mijden en om de huid zoveel mogelijk te bedekken als je wel naar buiten gaat."

En als je smeert, smeer dan goed. "We weten dat zo'n één op de drie Nederlanders nog steeds verbrandt door de zon en dat komt veelal doordat mensen adviezen niet goed opvolgen." Dus even een spoedcursus zonnebrandcrème: "Smeer onbedekte huid in met minstens factor dertig en kinderen met factor vijftig. Smeer ruim en herhaal dat iedere twee uur."

"Dus niet 's ochtends factor vijftig opdoen en denken dat je de rest van de dag beschermd bent. De kracht zit hem in herhaling."

Wennen aan de zon

Waarschijnlijk is vandaag eindelijk de dag dat je na maanden van gure wind en onophoudelijke stortregen weer uit je winterdip komt kruipen en kun je niet wachten om zoveel mogelijk met je gezicht in de zon te gaan zitten. Maar is dat dus geen goed idee?

"De zon is ook goed voor ons", legt Kadouch uit. "Het helpt bijvoorbeeld bij de aanmaak van vitamine D in ons lichaam. Maar het advies is wel om jezelf zoveel mogelijk aan de randen van de dag bloot te stellen aan de zon. Dus 's ochtends en aan het einde van de dag."

En ga je dus toch naar buiten? Smeer jezelf goed in. "Je lichaam went dan nog steeds aan de zon. Ook als je zonnebrandcrème ophebt, maak je vitamine D aan. En pigmentcellen in je huid - waardoor je dat bruine kleurtje krijgt - activeren ook onder de zonnebrandcrème."

Het is de vraag of je die zongebruinde huid eigenlijk wel moet willen. "Het 'gezonde bruine kleurtje', daar kijken wij als dermatologen echt anders naar", waarschuwt Kadouch. "Iedere verkleuring van de huid is een teken van zonneschade. Het is dus niet zo dat je alleen zonneschade hebt opgelopen als je bent verbrand."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.