Terug

Volg Hart van Nederland

Met deze tips ben je binnen no-time van je griepklachten af

Milieu en Gezondheid

11 jan 2023, 14:37

Hoesten, keelpijn, koorts, de kans is groot dat je zelf rondloopt met griepklachten of dat mensen om je heen ziek thuiszitten. Wat kan je doen om je te wapenen tegen het griepvirus?

De griep komt vooral voor tussen december en april. Dat er nu griep is, is dus heel normaal, vertelt huisarts Barbara de Doelder aan Hart van Nederland. “Voor corona hadden we dit ook. Dat we de afgelopen jaren maatregelen hebben genomen vanwege het coronavirus, zoals thuiswerken en niet naar feesten, maakt dat minder mensen weerstand hebben opgebouwd. Wat we wel zien is dat mensen er echt zieker van zijn op dit moment. ”

Er is sprake van een griepepidemie als er minimaal 58 op de 100.000 mensen naar de huisarts gaan met griepachtige klachten.

“En het is niet alleen de griep die rondgaat, ook een aantal andere virussen," vervolgt de huisarts. Naast influenza, het gewone griepvirus, gaan er in Nederland ook andere virussen rond die klachten veroorzaken in de luchtwegen en dus griepklachten veroorzaken, bijvoorbeeld het coronavirus en het RS-virus.

Rust uit en let op je voeding

Ondanks dat de griep ongevaarlijk kan zijn, zijn griepklachten wel vervelend en kan je er echt een paar dagen, of zelfs langer, uit liggen. Maar onderschat het influenzavirus niet: elk jaar sterven er gemiddeld 4.700 mensen aan de griep.

Als je eenmaal ziek bent, is het belangrijk om je symptomen te behandelen en te proberen zo snel mogelijk te herstellen. Door de onderstaande tips te volgen, kan jij hopelijk snel weer op.

Allereerst, neem je rust. Als je ziek bent, is het belangrijk dat je lichaam kan herstellen. Probeer veel te slapen en neem de tijd voor het beter worden. Het kan 1 tot 3 weken duren voordat je je weer helemaal fit voelt.

Eet en drink genoeg. Gezonde voeding helpt met het bestrijden van het virus in je lichaam. Probeer veel groenten en fruit te eten en drink voldoende water. Zo'n 1,5 tot 2 liter water of thee per dag is voldoende. Griep kan leiden tot uitdroging, dus het is belangrijk om je voldoende vocht in je lichaam te behouden.

Medicijnen

Bij de griep komen klachten als koorts, hoofdpijn en spierpijn kijken. De ergste klachten verdwijnen na drie tot vijf dagen. Tot die tijd kan het nemen van paracetamols deze symptomen verminderen. Tegen neusverstopping kan je een neusspray gebruiken, die helpen bij het verbeteren van je ademhaling.

En rook je normaal gesproken? Dan is het handig om nu de sigaretten te laten liggen. Roken kan de symptomen van griep verergeren en kan zelfs leiden tot complicaties, zoals een longontsteking.

Zijn je symptomen echt erg, bijvoorbeeld dat je suf en verward bent, steeds zieker wordt of ben je benauwd en heb je moeite met ademhalen? Neem dan direct contact op met een arts.

Voorkomen

Om verdere verspreiding te voorkomen, is het handig om je handen regelmatig met water en zeep te wassen en contact vermijden met andere mensen. Op deze manier help je verspreiding van de griep voorkomen. "Eigenlijk is het voorkomen van de griep hetzelfde als andere virussen, zoals het coronavirus. De maatregelen die je kan nemen zijn eigenlijk hetzelfde die we de afgelopen jaren hebben genomen," aldus De Doelder.

Mocht je nog geen griep gehad hebben en wil je het voorkomen? Dan is het ook zaak om zoveel mogelijk je handen te wassen en afstand te houden van zieke personen. Je kan een gratis griepprik overwegen, mocht je in aanmerking komen voor de vaccinatie. "Normaal gesproken loopt de vaccinatie tot 31 december," vertelt De Doelder. "Als je het nog niet genomen hebt en je overweegt het toch, kan je contact opnemen met je huisarts."

Volgend jaar weer?

Kunnen we volgend jaar weer een griepepidemie verwachten? "Ja, dit verwachten we elk jaar. Maar we zien nu wel echt dat de klachten erger zijn en mensen er echt ziek van zijn," benadrukt de huisarts. "Dat komt door de bacteriële infecties die erbij veel mensen komen kijken, wat de klachten verergerd. Dat komt echt door de verminderde weerstand, wat van de afgelopen jaren komt." Kortom, volgend jaar weer. Of het weer zo erg is, dat moeten we nog zien.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.