Terug

Volg Hart van Nederland

De jaarlijks terugkerende vraag op Koningsdag: hoe eet je nou een tompouce?

Eten

26 apr 2023, 17:01

We kennen allemaal de jaarlijkse strijd tijdens Koningsdag: het eten van een tompouce. De meeste mensen halen eerst de bovenste laag van het gebakje af, anderen eten eerst het room er tussenuit. Maar wat is eigenlijk de beste en juiste manier?

Hart van Nederland zocht het uit. De redactie vroeg aan drie (banket)bakkerijen, verspreid over het hele land, hoe je het beste het gebakje soldaat kan maken. Spoiler alert: er is niet één methode."

Doormidden snijden

Ellen Jansen, filiaalmanager van Bakkerij Nollen Deventer, ziet dat het eten van een tompouce ons bezighoudt: "Want hoe eet je toch die tompouce? Er is geen verkeerde methode. Al eet de een het gebakje wel netter dan de ander."

De makkelijkste manier is om de tompouce tussen de pudding en het slagroom doormidden te snijden. "Ik leg de bovenste gedeelte op zijn kop. Met een vorkje pak ik een stukje uit de bovenste en onderste laagje en dan eet ik het samen op. Op deze manier knoei je ook minder en eet je het gebakje nog steeds compleet op", legt Ellen uit.

Vorig jaar vroeg Hart van Nederland aan mensen hoe je een tompouce op de 'juiste manier' eet:

Hoe eet je een (oranje) tompouce op de juiste manier?
1:47
Hoe eet je een (oranje) tompouce op de juiste manier?

'Eet zoals jij het wil'

Volgens Liselotte Schuurman, eigenaar van banketbakkerij Van de Vrande uit Rotterdam, maken banketbakkers van het gebakje mini-tompoucejes. "Zij leggen de lekkernij op zijn zijkant en met een mesje verdelen ze het in plakjes, zodat je in één hap alle laagjes kan proeven. Bovendien eet je het zo netjes", vertelt ze. "Al eet ik zelf eerst de onderste laag met room op en daarna het bovenste stukje. Dit vind ik het lekkerst."

"Er zijn zoveel manieren. Dat zien wij ook bij onze klanten. Er is niet één beste methode. Klanten vragen ook weleens: 'Mogen wij het uit de hand eten?' En dan zeggen wij: 'Je eet het zoals jij dat wil'", aldus Alyssa Baelemans van Banketbakkerij-Tearoom H. van Haaren.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.